Grisar blir utan foder från osttillverkningen

För de östgötska mjölkbönderna kommer Arlas flytt av mejeriet i Boxholm inte att innebära någon större skillnad. Men enligt LRF:s Peter Borring kan flytten få effekter för traktens grisar som i dag får en del av sitt foder från mejeriet.

Arla har beslutat att flytta sitt mejeri från Boxholm till Östersund vilket innebär att grisarna i Östergötland inte längre kan få vassle från mejeriet som del av sitt foder.
Arla har beslutat att flytta sitt mejeri från Boxholm till Östersund vilket innebär att grisarna i Östergötland inte längre kan få vassle från mejeriet som del av sitt foder. FOTO: MOSTPHOTOS

Under gårdagen kom beskedet att Arla Foods flyttar sin verksamhet vid mejeriet i Boxholm till Östersund. Flytten är en del i ett besparingsprogram som totalt ska generera besparingarna på 4 miljarder kronor för kooperativet som helhet. Flytten till Östersund bedöms spara 14 miljoner kronor per år för bolagen.

LÄS MER: Arla lägger ned i Boxholm – osttillverkningen till Östersund

Brist på råvara i området

Peter Borring som är ordförande för LRF Östergötland berättar att flytten kommer påverka mjölkbönderna i Östergötland i liten utsträckning.

– Det är nämligen så att mejeriet i Linköping och anläggningen för mjölkpulver i Vimmerby behöver mer råvara. Det är till och med brist på råvara till de anläggningar som finns, så det kommer inte påverka efterfrågan på produkter som bönderna har här i området, säger han till Sveriges Radio Östergötland.

Grisar blir utan vassle

Däremot kommer det att påverka grisnäringen.

– En stor andel av de östgötska grisarna får delar av sitt foder från vassle från mejeriet i Boxholm och det blir man ju av med nu, säger han och beklagar samtidigt beslutet från Arla.

– Det är tråkigt så klart. Jag har förståelse för det företagsekonomiska beslut Arla tagit, men som konsument och bonde kan jag fundera över trovärdigheten i att en produkt med så tydlig koppling till en ort ska produceras någon annanstans, säger han.

Fler producerar lokalt på annan ort

Samtidigt är Arla inte den enda att fatta liknande beslut enligt Peter Borring.

– Vi ser det på flera håll i Sverige och vi ser till och med att importerade ostar får lokala namn och konsumenterna köper produkterna gladeligen ändå, så det är inte säkert att det kommer innebära så mycket förändring för försäljningen.

LÄS MER: Arla planerar stort sparpaket

LÄS MER: Arla tar stort kliv in på amerikanska marknaden

LÄS MER: Sparpaket tvingar bort 20 anställda från Gefleortens