Håkan sådde maltkorn i mitten av februari

I lördags sådde Håkan Håkansson, till vardags växtodlingsrådgivare på HIR Skåne, maltkorn i trakterna av Sölvesborg. Den tidiga sådden har redan hunnit bli en snackis.

Det var 30 år sedan sist som fältet med sandjord utanför Sölvesborg såddes så tidigt som i mitten av februari. Den gången var det vårvete, nu var det maltkorn.
Det var 30 år sedan sist som fältet med sandjord utanför Sölvesborg såddes så tidigt som i mitten av februari. Den gången var det vårvete, nu var det maltkorn. FOTO: HÅKAN HÅKANSSON

På fyra hektar lättare sandjord rullade i lördags traktor och såmaskin hos Håkan Håkansson några kilometer utanför Sölvesborg. Det blev en rekordtidig vårsådd av maltkornet KWS Irina.

– Det var en fantastiskt fin dag, åtta grader varmt och strålande sol. Det har varit en såpass mild vinter med såpass lite nederbörd att det kändes som rätt läge att testa, berättar Håkan Håkansson för Land Lantbruk.

30 år sedan sist

För cirka 30 år sedan sådde hans pappa vårvete runt den 20 februari men annars brukar just detta fält vårsås i mitten av mars.

– Pappa var nästan mer drivande än jag att vi skulle ge oss ut. Jag fick några pikar efteråt av kollegerna på HIR Skåne men jag konstaterade att det är bättre att jag experimenterar själv än att jag gör det hos någon av våra kunder...

Inspirerad av engelsmän

Håkan Håkansson säger att han är inspirerad av att engelsmän kan så maltkorn i december och danskarna kan inleda vårvetesådden i januari. Med tanke på gårdens geografiska läge borde en sådd i februari kunna fungera.

– Nu gick jag ned på halva utsädesmängden, 100–110 kilo, och jag vore inte förvånad om man kan gå ned ytterligare. Att lägga gödsel var heller inte aktuellt eftersom vi är i ett nitratkänsligt område och inte får gödsla förrän den 1 mars, säger Håkan Håkansson.

Maltkorn efter potatis

Han räknar med att lägga 50 kilo kväve i mitten av mars och ytterligare 30–40 kilo längre fram. Det är som sagt lätta jordar som inte ger några toppskördar. Förra året odlades potatis som vattnades ett tiotal gånger och marken torde därmed vara ganska kvävefattig.

– Tanken är att den tidiga sådden ska ge kraftigare rotsystem som gör att grödan klarar en torr vår bättre, förklarar Håkan Håkansson.

Var inte ensam ute

Jordbearbetning har sedan i höstas pågått mer eller mindre hela tiden på olika platser i södra Sverige. Håkan Håkansson har också kunder som åtminstone i förväg var inne på att ge sig ut med såmaskin den gångna helgen.

– Det finns många lätta jordar här kring Kristianstad som kan lämpa sig för det, säger han.

LÄS MER: Många har höstsått med gott resultat