Håll älgstammen i schack - för allas skull

Bilfabrikanterna må planera självbromsande bilar, men de kan inte styra vad som dyker upp på vägen. Det görs bäst med en ansvarsfull och välbalanserad jakt, skriver Anna Stjernström i veckans krönika.

Anna Stjernström.
Anna Stjernström. FOTO: MARIE BIRKL

Det här är en personlig krönika. Skribenten svarar själv för sina åsikter och slutsatser.

Sedan det blev aktuellt för en tid sedan att byta bil har jag funderat mycket på säkerhet. Det finns så mycket att ta hänsyn till i fråga om bilar – allt från bränsleförbrukning och koldioxidutsläpp till bagageutrymme. Ryms packningen samtidigt med familjen? Vilka modeller klarar en medelmåttig skogsbilväg? Vilka bilar klarar älgkrocken bäst? Och så vidare.

Att gardera sig helt inför risken med viltolyckor förefaller omöjligt. Det enda sättet är väl i så fall att stanna hemma. Långa sträckor landsvägskörning borgar alltså för möte med några av skogens djur, förr eller senare. Under innevarande år har hittills över 30 000 viltolyckor inträffat i landet. De flesta med rådjur, men ett par tusen av dem har varit olyckor med älg. Att krocka med ett så stort djur är en prövning för både förare, fordon och djur.

En krock nyligen ett stenkast från vår by, påminde på nytt om detta. Föraren klarade sig bra, tursamt nog. Av bilen och älgkon blev däremot mer eller mindre mos. Eftersökning fick göras på den unga kalven. Jägarkårens insatser och engagemang sådana gånger är naturligtvis av stor, men ibland kanske - orättvist nog - bortglömd betydelse.

Nu talar de flesta stora bilmärken om assisterad körning, automatiserade körsystem och självkörande bilar. Sätt som på teknisk väg ska kompensera för den mänskliga faktorn av ouppmärksamhet eller ren och skär otur. Volvo har till exempel visionen om att ingen ska bli allvarligt skadad eller dö i en Volvo efter 2020. Alldeles nyligen aviserade BMW och Daimler ett stort samarbete för att utveckla tekniken som gör biltrafiken säkrare. Och fler tillverkare är på spåren i samma tankebanor.

En bil som bromsar in när det dyker upp något hinder ter sig i mina ögon en smula futuristiskt än så länge, men tekniken är på gång och inte bara inom biltillverkningen. Även inom olika entreprenadverksamheter kan liknande fordonsteknik i framtiden hjälpa till att minska olyckstalen.

En bil som tar egna initiativ, det låter det. Så länge som det inte får oss som åker i bilarna att sluta tänka själva. Under sommaren har det varit mycket prat om älgstammens storlek, förvaltning och eventuella rödlistning som art. Men älgstammens minskning har varit en medveten strategi.

De omfattande betesskadorna på ungskog underbygger argumentationen för att stammen ska hållas i schack. Trafiksäkerheten är ett annat skäl till varför älgstammen bör hållas på en lagom nivå. Hur självstyrda bilarna än kan bli, kan de inte styra vad som dyker upp på vägarna. Det kan bara en ansvarsfull och välbalanserad jakt göra.

Anna Stjernström

Skogsägare och historiker