Halmbalar kan ge fler bin

Antalet humlor och bin minskar och nu undersöker forskare om halmbalar som boplatser för insekterna kan leda till en ökning.

FOTO: HELENA GOHDE

Forskare i Östergötland undersöker om halmbalar kan användas som boplatser åt bin, för att underlätta deras förökning. Forskarna Sandra Lindström vid SLU och Lina Herbertsson vid Lunds universitet menar att bristen på boplatser och föda åt bin är ett skäl till att de minskar.

– En stor del av de vilda bina har minskat kraftigt sedan början av 1900-talet. Det här beror till stor del på att vi har gått från ett småskaligt jordbrukslandskap där det fanns mycket fältkanter och betesmarker där bina trivdes, till dessa stora jordbruk vi har idag, säger Lina Herbertsson, till SVT Nyheter Öst.

Skördarna minskar

Nio av tio vilda blommande växter pollineras av insekter och om humlor och bin och andra pollinerare försvinner så finns risk för att skördarna minskar.

Utplacering av halmbalar i åkerkanter rekommenderas av lantbruks- och naturvårdsmyndigheter sedan 1950-talet. Under sommaren undersöker forskarna hur effektiv metoden är. Projektet äger rum i Östergötland och Skåne.

– Alla kan ju bidra med något. Om man nu sätter upp humlebon eller vad än man nu gör i sin trädgård så bidrar allt med någonting. Och sen tror jag också att det är mångfalden som är den största nyttan, säger Carl Olai, som är lantbrukare utanför Norsholm, till SVT nyheter Öst.

LÄS OCKSÅ: Bisläpp ska lyfta svensk honung