För sju år sedan kom Najib Rezai som ensamkommande flykting till Sverige. Målmedvetet bygger han med stöd av bonden Ulf Andersson nu upp en bred lantbruksverksamhet på Kärrbo prästgård sydost om Västerås.
Najib Rezai gillar kontakten med djuren. Fårskötsel ingick i det lantbruk som hans familj drev i Afghanistan när han var barn.
Flera sorters kål, bladpersilja, dill, mangold och rödbetor är redan planterade. När Land Lantbruk rullar in på Kärrbo prästgård sitter Najib Rezai i den gamla traktorn och ritsar spår för det som ska ner i jorden nästa dag – broccoli, blomkål och spetskål.
– Det behövs regn, det är torrt i marken, konstaterar han när han fått av sig hörselkåporna och kisar ut över fältet som dammar i junisolen.
Najib Rezai gillar kontakten med djuren. Fårskötsel ingick i det lantbruk som hans familj drev i Afghanistan när han var barn.
Najib Rezai arrenderar via sitt eget företag de tre hektaren av prästgården. Odlingen är ekologisk. Grönsakerna säljs dels i gårdsbutiken, dels till grossisten Mälardalens frukt & grönt för vidare leverans till butiker, restauranger och storkök.
– Jag vill bygga ett växthus också, så jag kan odla till exempel gurka, tomater och kryddor.
Årets matentreprenör
Najib Rezai har på ett par år etablerat en framgångsrik affärsverksamhet. I fjol tog han emot 20 000 kronor och utmärkelsen Årets matentreprenör av Länsförsäkringar Bergslagen och LRF Konsult. I våras uppmärksammades han under LRF Mälardalens regionstämma.
– Jag är väldigt glad. Ibland är jag förstås trött efter en arbetsdag, men jag tröttnar aldrig på själva arbetet. Det betyder allt och ger mig energi, berättar Najib Rezai under rundvandringen på gården.
Kärrbo prästgård
– Ligger i Kärrbo kyrkby med kyrka från 1100-talet.
– Gården använder så lite fossila bränslen som möjligt. Använder inte växtskyddsmedel eller konstgödsel.
– 75 hektar betesmarkskötsel på granngårdar i socknen.
– Avelsbesättning om 100 pälsfår.
– 16 dikor, kalvarna slaktas vid två års ålder.
– 20 varmblodshästar. Seminstation och unghästutbildning.
– Knutna till gården är två biodlingsföretag, ett eventföretag och ett företag som odlar och säljer utplanteringsväxter.
– Anordnar barnkalas och gruppbesök.
– Till evenemangen hör Kärrbodagen, en skördefest samt julmarknad.
Han är född och uppvuxen i Afghanistan. Familjen arbetade med jordbruk. När han var åtta år drev krig i landet familjen till Iran, där han senare fick jobb på en plastfabrik.
Efter en strapatsrik resa över höga berg till Turkiet och i en överfull båt på Medelhavet vidare mot Grekland kom han till Sverige och Malmö 2010.
Tanken är att Najib Rezai successivt ska ta över mer och mer av Kärrbo prästgård från bonden Ulf Andersson.
I början av 2014 placerades Najib Rezai som en av de första på ett av Västerås boenden för ensamkommande ungdomar och det var där han fick kontakt med Ulf Andersson och Kärrbo prästgård.
– Två år i rad sommarjobbade jag här på gården plus varje lördag på vintern. Efter det erbjöd sig Ulf att hjälpa mig att starta ett eget företag. Jag hade en lägenhet i Västerås som jag lämnade. Nu har jag uppehållstillstånd, mitt företag växer och så bor jag där, säger Najib Rezai och pekar ut genom ett av stallfönstren mot ett mindre falurött hus alldeles intill.
En levande gård
Ulf Andersson, som själv kallar sig för den glada bonden, bor på gården tillsammans med sin fru Sofie Berglund. Hon är veterinär med ett stort hästintresse. Gården har en seminstation för hästar och bedriver även hästutbildning. Till det kommer vallodling, 16 dikor och en besättning om 100 tackor och 190 lamm. De senare skickas till Norberg för slakt, men styckas av Ulf Andersson på Kärrbo. Köttet säjs till en krets av fasta kunder.
Hållbar utveckling, öppenhet och en levande gård, är ledord för hela verksamheten.
– Det är roligt att bidra. Ger man får man tillbaka, säger Ulf Andersson om drivkraften att hjälpa Najib Rezai in i samhället och det gröna näringslivet.
– Jag vill att gården ska fungera som en företagspark. Med ansvarsfulla och idérika entreprenörer finns det inga gränser för vad vi kan producera och förädla här på Kärrbo.
Olika sorters kål, persilja, dill, rödbetor och broccoli är några av de grönsaker som Najib Rezai odlar med ekologiska metoder och sedan säljer i gårdsbutiken eller till en grossist.
Förutom odling och försäljning av grönsaker sågar Najib Rezai timmer, både från Kärrbo prästgård och från skog som tillhör andra gårdar i området. Han har också köpt cirka en tredjedel av fårbesättningen. Totalt arrenderar han 30 hektar av prästgården.
– Vår tanke är att jag på sikt ska släppa mer och mer av gårdsdriften till Najib och vara ett stöd i bakgrunden, säger Ulf Andersson.
”Hade inga maskiner”
Det afghanska lantbruket i Najib Rezais barndom var inriktat på djurhållning och odling av spannmål. Att ta hand om får, hästar och kor känns därför bekant för honom medan grönsaksodling har inneburit något nytt.
– När jag var liten hade vi inte heller några maskiner, inte en enda. Allt arbete gjordes med hjälp av djur och för egen hand. Sedan var det ont om vatten, det var inte alls så här grönt, säger han.
Till framtidsplanerna på Kärrbo hör att starta ett eget slakteri samt att bygga ett nytt hus för fåren med ett kafé för allmänheten, ett lammkafé med Ulf Anderssons ord. Liksom vid tidigare byggprojekt på gården är det Najib Rezai som står vid sågen.