Knivadapter för säkrare hantering av storsäckar

Efter återkommande diskussioner med vänner om säker öppning av storsäckar så började Alexander Vidlund fundera på vad som skulle gå att göra åt det farliga arbetsmomentet. Funderingarna resulterade i en prototyp av en knivadapter som han nu tävlar i Teknikutmaningen med.

Alexander Vidlund har varit med i Teknikutmaningen två gånger tidigare, 2020 och 2021. Nu tävlar han en tredje gång med sitt bidrag "Knivadaptern". I diskussioner med vänner har momentet där storsäckarna med gödning ska öppnas och tömmas lyfts som ett riskmoment, eftersom den som ska öppna säcken ofta behöver sträcka sig långt under säcken för att skära upp den.

Alexander Vidlund tävlar för tredje gången i Teknikutmaningen.
Alexander Vidlund tävlar för tredje gången i Teknikutmaningen. FOTO: PRIVAT

FAKTA: Tävlingsdeltagare

Namn: Alexander Vidlund.

Ålder: 30 år.

Bor: Ängsö, Västerås i Västmanlands län.

Sysselsättning: Yrkesfiskare.

Varför anmälde du dig till Teknikutmaningen? "Dels för att jag tycker att det är kul och sen för att jag vill ge min idé till berörd arbetsgrupp som kan försöka få säkrar arbetsplats."

– Där tänkte jag att man skulle ha något för att få bort den risken. Och då tänkte jag att jag skulle bygga en sådan här i trä och bara testa idén som jag fick i huvudet, säger han.

Knivadaptern monteras på antingen traktorn eller hjullastaren. Tanken är att den ska vara i kraftigt stål, men Alexander Vidlund har gjort sin prototyp av avloppsrör och plywood. Den träfärgade ramen är monterad på lastaren, den målade svarta inre ramen är rörlig och ska styras upp och ner av två hydraulcylindrar. 

– På den inre ramen är den befintliga storsäckslyften monterad med låssprintar. Och för att kunna använda knivfunktionen måste den inre ramen med säcken vara upphissad till max.

Steg två är att fälla ut kniven, sedan sänks ramen med säcken så att kniven gör ett hål i den. Efter det dras kniven in mot adaptern med hjälp av hydraulcylinder tills dess att kniven är i infällt läge. Då blir det ett stort hål i säcken där gödningen eller utsädet kan rinna ut. 

FAKTA: Tävlingsbidrag

Idé: Knivadapter.

Fördelar: Riskmoment försvinner. Lantbrukare slipper att gå under hängande last och slipper att hoppa in och ut ur maskinen.

Till nytta för vem: Lantbrukare.

Material: PP-avloppsrör, plywoodskivor, skruv, spik och trälim.

Tillverkningsprocess: ”Först ritade jag hur den skulle se ut och klippte ut mallar i tjockare papper för att kunna måtta på traktorn. När jag var nöjd med den skar jag ut mallarna i plywood och delarna i pp-rören. När yttre ramen var klar så gjorde jag sen samma sak med inre ramen. Sen var det bara att sätta ihop den”.

Tidsåtgång: Två kvällar, totalt ungefär fem till sex timmar.

Alexander Vidlund tävlar för tredje gången i Teknikutmaningen.
Knivadaptern, som är ett av tävlingsbidragen i Teknikutmaningen 2022, monteras på antingen traktorn eller hjullastaren. FOTO: PRIVAT

– Det är viktigt också att det ska gå att låsa kniven om man måste ut och gå eller arbeta runt den. Då ska man kunna låsa fast kniven med en sprint så att den inte kan falla ut. 

Alexander Vidlund poängterar att hans prototyp är en fingervisning om något som kanske går att göra. Detaljer, som exakta mått, behöver slipas på men han tror att många lantbrukare kan ha mycket nytta av knivadaptern.

– Fördelen är att lantbrukare kommer ifrån ett farligt moment. Och så slipper man kliva in och ut ur traktorn. Nackdelarna är att sikten försämras kanske lite grann. Och att om man tiltar fullt kan kniven gå in i lastaren. Stabiliteten i traktorn kan också påverkas om man flyttar ut lasten tre decimeter som krävs för att få plats med adaptern. Det ska väl inte vara några problem egentligen, för den marginalen ska finnas till dagens maskiner.

Det finns andra lösningar på det här problemet. Yara har till exempel en teleskopkniv. Tror du att det finns det en marknad för den här idén?

– Både ja och nej. Många som hanterar säckar har andra lösningar för att slippa det här momentet. Men det finns en skara människor som skulle ha nytta av en sådan här grej, det tror jag.

LÄS MER: Fler bidrag i årets tävling hittar du här

LÄS MER: Möt juryn i Teknikutmaningen 2022