Tillsammans med hustrun Monica och dottern Alva driver Magnus Carlsson Arvidsbo gård strax utanför Jönköping. Arvidsbo är primärt en hästanläggning med ridhus, elva boxar och sex hektar betesmark, men till gården hör också omkring 15 hektar skog.
Därför behövs ett universalredskap för att hantera alltifrån rundbalar till vindfällen och ved. Närmare bestämt en Fiat 580 av årsmodell 1979.
– När jag kom över den 2016 var den i ett bedrövligt skick. Hyttgolvet var helt sönderrostat, framaxeln och motorn behövde renoveras. Jag byggde om hytten rätt så radikalt med vändbar förarplats, vilket blev möjligt genom att jag tog väck hydraullyften som inte längre behövdes, och satte på en fast monterad griplastare, säger Magnus Carlsson.
Sedan började han fundera på hitchkrokens konstruktion.
– Jag hade länge tänkt att ett drag förskjutbart i sidled skulle vara praktiskt och nu såg jag en möjlighet att bygga ett sådant på griplastarens fundament.
FAKTA: Tävlingsdeltagare
Namn: Magnus Carlsson.
Ålder: 64 år.
Sysselsättning: Driver hästanläggning och skogsbruk tillsammans med hustru och dotter.
Bor: Arvidsbo gård utanför Jönköping.
Varför skickade du in ett bidrag till Teknikutmaningen? ”Jag tycker det är väldigt roligt att följa artikelserien och fick en knuff av en person att själv ställa upp".
Draget kan hydrauliskt förskjutas 60 centimeter.
– Stöter jag på ett surhål med ena hjulet, så flyttar jag kärrans vikt till det andra. Kärran följer även efter traktorn lite bättre. Det ger en tydlig ökning av funktionaliteten och smidigheten, säger Magnus Carlsson.
De två begagnade hydraulcylindrar som behövdes, hade han redan hemma.
– Jag har jobbat som maskinreparatör i 45 år, så jag har ju rätt mycket grejer liggande. Men jag fick köpa ett nytt hydraulreglage, med fem funktioner varav jag använder tre.
Två av funktionerna omfattar att flytta hitchkroken upp och ner, samt i sidled.
– Den tredje funktionen går direkt till två snabbkopplingar, så att jag kan koppla till någon ytterligare extern funktion om det behövs. Så har jag två lediga funktioner för eventuellt framtida bruk.
FAKTA: Tävlingsbidrag
Idé: Hydrauliskt skjutbar hitchkrok.
Fördelar: Ökad framkomlighet i skog och mark, utan ramstyrd kärra.
Till nytta för vem: Alla som jobbar i skogen.
Material åt prototyp: Två begagnade hydraulcylindrar, ett nytt hydraulreglage med fem sektioner varav två i reserv. Några hydraulslangar och lite järn.
Tillverkningsprocess: ”Mekat lite själv hemma i verkstan”.
Tidsåtgång: Två veckors tankearbete på deltid. Cirka två dagars praktiskt konstruktionsarbete.
Kostnad för tillverkning: Uppskattningsvis 8 000-10 000 kronor.
Efter över fyra decenniers erfarenhet av att meka med allehanda maskiner var design- och konstruktionsarbetet ingen större utmaning.
– Det var inga större problem, egentligen. Jag är faktiskt förvånad över att det här inte finns ute på marknaden sedan förut, inte såvitt jag vet i alla fall, säger han.
Det har ju dock inträffat ett antal olyckor med olika typer av dragkrokar. Hur är det med säkerheten i den här konstruktionen?
– Jag har svårt att se några risker med den. Så som kroken är konstruerad, kan jag inte tänka mig hur den skulle kunna öppna sig, säger Magnus Carlsson.
Ekipagets framkomlighet ökar ytterligare av att griplastaren är fast monterad på traktorn.
– Jag är en stor fantast av traktormonterad grip. Vid behov kan jag ta en stock i gripen, och lägga ut den åt sidan för ytterligare tyngdförskjutning. På så vis kan man balansera traktorn åt alla håll i besvärliga lägen.
Och när kärran är tom kan han lyfta bakänden på den och flytta vagnen i önskad riktning.
– Det ger mycket enklare manövrering i trång skog. Och skulle man, hemska tanke, välta med kärran – då kan man vända den rätt med gripen utan att ens behöva kliva ur hytten, säger Magnus Carlsson.