”Det är naturligt att marknaden styr”

Odlare riktar skarp kritik mot handeln som de menar dumpar priserna på svenska tomater till följd av sommarens rekordskörd samt fortsätter importera utländska tomater trots den stora tillgången på svenska. Coop och Ica känner inte igen sig i kritiken och menar att det är naturligt att priserna varierar när tillgången ökar.

Livsmedelskedjorna känner inte igen sig i kritiken mot att de dumpar tomatpriserna.
Livsmedelskedjorna känner inte igen sig i kritiken mot att de dumpar tomatpriserna. FOTO: MOSTPHOTOS

Årets svenska tomatskörd har blivit större än vanligt. Men för tomatodlarna har rekordskörden inte lett till ökad vinst. I stället gör prispressen att odlarna förlorar på den stora skörden, vilket Land Lantbruk tidigare rapporterat om.

Kritiserar handeln

Thomas Lilja som är ägare till Elleholms Tomatodling i Blekinge riktar skarp kritik mot handeln som han tycker dumpar priserna.

– Man blir lite förbannad när vi har en tioprocentig volymökning men vi får sämre betalt för våra tomater totalt sett. Det beror på volymökningen och att det pressar ner priset. Det är handeln egentligen som pressar oss på inköpspriserna, säger Thomas Lilja till Sveriges Radio Blekinge och tillägger att han handeln borde satsa mer på svenska tomater när det finns en så stor tillgång.

Thomas Lilja poängterar också att det lägre priset inte är något som konsumenterna märker av trots att de som odlare får mindre betalt.

LÄS MER: Svenska tomatodlare går minus trots rekordskörden

Ica håller inte med

Jonas Andersson som är sortiment- och inköpschef på Ica håller inte med om kritiken som framförs. Han tycker inte att det stämmer att man fortfarande importerar lika mycket tomater som tidigare år.

– Nej utifrån hur vi på Ica gjort så stämmer det inte enligt min uppfattning. Vi har redan i år sålt lika mycket svenska tomater som hela förra året, säger han till Land Lantbruk.

Det är en konsumentfråga

Jonas Andersson poängterar att det är en konsumentfråga om man vill köpa svenska eller utländska produkter och att det är ett val som konsumenterna gör utifrån det sortiment handeln erbjuder. Men han poängterar också att de arbetar med att främja svenska produkter.

– Även om det är konsumenten som i slutändan väljer har vi på Ica länge arbetat med att öka och bredda sortimentet av svenskproducerade varor. Vi ett bra samarbete med LRF där vi lagt en plan för hur vi ska främjar svensk produktion och den följer vi, säger han.

Marknadskrafterna som styr

När det gäller betalningen till tomatodlarna vill Jonas Andersson inte kommentera några exakta nivåer. Men säger att det generellt är naturligt att utbudet och efterfrågan styr.

– Det är naturligt att det är marknadskrafterna som styr. Finns det ett kraftigt utbud måste det harmonisera med tillgången, säger han.

Enskilda Ica-butiker sätter priserna

Kritiken att en eventuellt minskad betalning inte märks hos konsumenterna kan Jonas Andersson inte svara på då Icas modell bygger på att varje enskild Ica-butik sätter sina egna priser och därmed kan variera från butik till butik.

Coop: Det handlar inte om prisdumpning

Coop känner inte heller igen sig i kritiken. Tobias Rydergren som är presschef på Coop säger att tomatpriserna varit relativt stabila de senaste tre åren.

– Priset på i stort sett alla varor är beroende på tillgång och efterfrågan. Om tillgången ökar sjunker ofta priset och tvärtom. Priserna varierar alltså, men att det skulle röra sig om någon prisdumpning stämmer i alla fall inte på Coop, skriver han i ett mejl till Land Lantbruk.

Importerar inga runda tomater

Tobias Rydergren berättar också att nu när svenska tomater är i säsong har de bara svenska tomater när det gäller runda tomater och de importerar inga runda tomater nu. Även en stor del av kvisttomaterna hos Coop är svenska.

LÄS MER: Konsumenter kan stötta bönderna när torkan slår hårt

LÄS MER: Livsmedelsbranschen vill stötta bönderna i torkan (LRF Premium)

LÄS MER: Flera matbutiker stoppar inköp av utländskt kött