Handelns matchningssajt fick fart på affären för Stocke gård
Det jämtländska lantbrukarparet Magnus och Malin Larserud har successivt kunnat öka försäljningen av gårdens potatis till dagligvarubutiker i de omgivande trakterna. De använder Icas portal för närproducerat och slår samtidigt fast att det krävs mer än så.
Marknadsföring av de egna produkterna har stor betydelse för att lyckas som lokal leverantör, konstaterar Magnus och Malin Larserud. När de tog över leveranserna i en bil som visar var potatisen kommer ifrån gick försäljningen upp.
Magnus Larserud köpte Stocke gård på Frösön för drygt tre år sedan. Den omfattar totalt cirka 50 hektar mark och erbjuder från sitt upphöjda läge nära Östersunds flygplats en vidunderlig utsikt över Storsjöbygden och fjällkedjan i väster, vyerna är så intagande att en parkeringsyta har anlagts på ägorna för att förhindra att turisterna kör och trampar ner grödorna.
– Det har vi stora problem med. Folk har till och med lagt sig i hängmattan på vår hustomt, berättar han.
Bra läge för odling
Ur odlingssynpunkt innebär läget flera fördelar. Klimatet är milt och den kalkrika lerjorden lämpar sig väl för produktion av potatis. Till det kommer de många timmarna av ljus under sommaren.
På Stocke gård odlas i år potatissorterna Arielle, Sava, Wega, Queen Anne, King Edward samt mandelpotatis på totalt cirka 30 hektar. Allt certifierat enligt Svenskt Sigill. I fjol omsatte gårdens potatisaffär cirka 1 miljon kronor. Budgeten för 2019 är ytterligare en halv miljon kronor, ett mål som så här långt ser ut att nås.
– När jag köpte gården gick vi ut med ett pressmeddelande där vi bland annat berättade om den planerade inriktningen. Då blev vi kontaktade av en Icabutik som har köpt potatis från den här gården tidigare och hade intresse av att göra det även fortsättningsvis. Det blev en bra start som ledde till fler kontakter, säger Magnus Larserud.
Med utrymme att expandera potatisodlingarna och ett eget packeri har det jämtländska lantbrukarparet Magnus och Malin Larserud siktet inställt på att växa som lokal leverantör, både till handeln och till kök i offentlig regi.
I dag säljer Stocke gård potatis till ett tiotal Icabutiker inom cirka tio mils radie. Sedan mars i år tillhör även Krokoms och Östersunds kommun köparna enligt kontrakt på tre år. Förbipasserande kan via självbetjäning handla i gårdsbutiken, som också har ägg från Stockes blygsamma hönsbesättning.
FAKTA: Stocke gård
Ägare: Magnus Larserud som driver gården tillsammans med frun Malin. Tillsammans har de två barn.
Brukad areal inklusive arrenden: Cirka 280 hektar – potatis 30 hektar, spannmål 125 hektar samt 125 hektar vall.
Antal anställda: Omkring 15 på hel- och deltid.
Omsättning: Cirka 18 miljoner kronor.
Verksamhet: Lantbruk, potatis- och foderförsäljning, entreprenad med bland annat snöröjning, ett brett utbud av maskintjänster till andra lantbruk.
Väg till hyllan
Icas orderportal fungerar bra, anser makarna. Den har varit en väg in till butikshyllan. Men arbetet stannar inte där.
– När man är en så pass liten producent som vi är spelar den personliga kontakten med de ansvariga i butikerna mycket stor roll. Det är jätteviktigt att tala med kunderna. Det ringde nyss från en Icabutik som lika gärna kunde ha beställt potatisen via portalen, men hon valde ett samtal i stället säger Malin Larserud.
Paret har investerat i maskiner och i ett modernt potatispackeri där potatisen läggs i plastpåsar om 0,9 kilo respektive 2 kilo samt i papperspåsar om 10 kilo, alla med namn och bild på gården. Potatisen säljs också i lösvikt i oktabiner och på rullvagnar till handeln.
Det är självbetjäning som gäller i gårdsbutiken på Stocke gård. Hö och annat foder säjs på samma sätt i en lada intill. FOTO: JOHAN SEDENIUS
Ett stort lagerhus har ställts i ordning där ljus och temperatur sörjer för bevarad kvalitet över längre tid. Nästa planerade steg i potatisproduktionen är ett lager för de volymer som ska levereras direkt till kunderna.
Vill sälja mer
Ambitionen är att gårdens potatisproduktion och försäljning ska växa framöver. Hindren är bland andra frånvaron av en lokal grossist och att kedjor som Coop och Willys till stor del är centralt styrda med begränsade möjligheter för butikerna att göra lokala inköp. En direkt konkurrent är också den potatis som Ica säljer under eget märke.
– Jag skulle nog säga att Stocke gård är ett bekant namn i vårt område, men visst skulle vi behöva jobba mer med varumärket, både genom besök i butikerna och genom att bli mer synliga på andra ställen. Det handlar en del om att orka, säger Magnus Larserud.
– Vi märkte stor skillnad när vi själva tog över leveranserna från ett externt företag. När vår ombyggda lastbil med bild och namn på gården började köra runt ökade försäljningen påtagligt, konstaterar Malin Larserud.
Ägg från gårdens begränsade skara av höns har visat sig vara en effektiv lockvara för att få förbipasserande att göra ett besök i gårdsbutiken. FOTO: JOHAN SEDENIUS
FAKTA: Paret Larseruds 4 tips för att lyckas som lokal leverantör