Hans unika idé gav seger i spjutspetstävlingen

Grisar i storbox med möjlighet till utevistelse och en gård som förutom dieseln till maskinerna baseras på egenproducerad energi – det var konceptet som juryn föll för när Anders Gunnarsson och Halla gård utsågs till Årets spjutspets 2022.

Anders Gunnarsson firar utnämningen till Årets spjutspets 2022 tillsammans med familj och medarbetare. I knät yngsta dottern Judith, sedan hustrun Lisa med äldsta dottern Marta och sedan medarbetarna Jonatan Bengtsson, Mattias Gunnarsson och Markus Johansson.
Anders Gunnarsson firar utnämningen till Årets spjutspets 2022 tillsammans med familj och medarbetare. I knät yngsta dottern Judith, sedan hustrun Lisa med äldsta dottern Marta och sedan medarbetarna Jonatan Bengtsson, Mattias Gunnarsson och Markus Johansson. FOTO: DANIEL STRANDROTH/STRANDROTHS FOTOGRAFI

– Det är klart att jag känner en viss stolthet. Jag hoppas också att alla som är med och bidrar också känner att de har varit med och startat något unikt för branschen, säger Anders Gunnarsson.

Han tvekar inte att greppa tårtspaden och ta första biten av den prinsesstårta som Land Lantbruk uppvaktar med. Familjen och tre medarbetare är också med och firar.

– Jag är en gottegris så om det blir någon bit över är det nog stor risk att jag tar den senare, medger spjutspetsvinnaren med ett leende.

Företagarfamilj

Hans bror Mattias Gunnarsson har egna byggfirman Siggesgården men arbetar i likhet med pappa Ingemar som F-skattare flera dagar i veckan på familjegården som storebror Anders driver.

– Det är kul hur han knyter ihop kretsloppet. Från min sida har det aldrig varit några tvivel, jag har trott på idén från början. Men det är lite kul att se produktionen här när man vet hur tidigare generationer kämpade för att få in grisarna i stallet, säger Mattias Gunnarsson.

Texten på tårtan talar sitt tydliga språk. Den nydanande grisuppfödningen på Halla gård utanför Kvänum i Västergötland blev juryns val som Årets spjutspets 2022.
Texten på tårtan talar sitt tydliga språk. Den nydanande grisuppfödningen på Halla gård utanför Kvänum i Västergötland blev juryns val som Årets spjutspets 2022. FOTO: DANIEL STRANDROTH/STRANDROTHS FOTOGRAFI

Unikt i sitt slag

Medan Anders döttrar Marta och Judith äter tårta med lika god aptit som sin pappa konstaterar Jonatan Bengtsson, som för 1,5 år sedan flyttade från Halland för att börja arbeta på Halla gård, att det var först på plats som han riktigt förstod det unika med produktionen.

– Jag hörde ju lite om gården och såg klipp på Youtube, men när man själv är här är det otroligt att se vilket arbete de har lagt ned på att hålla grisarna, säger Jonatan Bengtsson.

”I en tid då många djurbönder kämpar med lönsamheten har Anders Gunnarsson, Halla gård, hittat en affärsidé som han kan ta bra betalt för” löd en del av juryns motivering.
”I en tid då många djurbönder kämpar med lönsamheten har Anders Gunnarsson, Halla gård, hittat en affärsidé som han kan ta bra betalt för” löd en del av juryns motivering. FOTO: DANIEL STRANDROTH/STRANDROTHS FOTOGRAFI

”Roligt att jobba fler tillsammans”

Anders Gunnarsson berättar att hela arbetsstyrkan hjälps åt med grisarna fram till lunch innan var och en övergår till mer specialiserade arbetsuppgifter. För Jonatan Bengtssons del handlar det om att sköta biogasproduktionen.

– Jag vill att alla ska kunna sköta djuren. Sedan är det också roligare att jobba flera tillsammans. Trots att vi startade 2019 är det först nu som rutinerna börjar sätta sig, säger Anders Gunnarsson.

Ny tork

För närvarande pågår bygget av en spannmålstork med omrörning för 1 400 ton vete. Den ska ge längre torksäsong och se till att man slipper lagring på fyra andra gårdar och de transporter som detta medför.

– Sedan får vi nog stanna upp ett tag och växa in i kostymen. Därmed inte sagt att det inte finns ytterligare planer för framtiden, säger Anders Gunnarsson lite finurligt.

Anders Gunnarsson sätter stort värde på att ha blivit korad till Årets spjutspets 2022. Det kommer att hända mer på Halla gård i framtiden, men exakt vad är för tidigt att säga.
Anders Gunnarsson sätter stort värde på att ha blivit korad till Årets spjutspets 2022. Det kommer att hända mer på Halla gård i framtiden, men exakt vad är för tidigt att säga. FOTO: DANIEL STRANDROTH/STRANDROTHS FOTOGRAFI

Prisutdelning på Brunnby

Under Brunnby fältdagar, som pågår 6-7 juni, tar han emot priset på 50 000 kronor. Allt tyder på att pengarna kommer att användas till en fyrhjuling.

– Jag ville väl gärna ha ytterligare en häst och sedan pratade vi om att plantera en ny allé. Men vi har ingen fyrhjuling och en sådan behöver man ha på en gård, säger hustrun Lisa Gunnarsson.