Hans upprullare gör stängslingen enklare

Ett problem har fått en lösning. Lucas Pivén, 16 år, har tagit fram ritningen på en ”stängselupprullare” som ska spara tid och arbete när fårstängslet på gården ska upp på våren och rivas på hösten.

49 tackor går på efterbete när vallen är tagen på gården Gustavsberg i skånska Färlöv. Det betyder att stängsel måste upp och ett par månader senare ska det rivas. Det är ett drygt jobb som tar i alla fall en arbetsdag per omgång. För att spara tid och arbete började Lucas Pivén att fundera på hur det kunde förenklas.

Hans lösning är ett flak där stängseltråden rullas upp på en rulle och som samtidigt har plats för stolparna. Syftet är att effektivisera hanteringen och göra det enkelt att förvara, förflytta och använda stängseltråden igen.

– Uppfinningen kan hjälpa djurbönder att snabbt och enkelt flytta hagar eller göra nya, säger Lucas Pivén.

Själva rullen på flaket som snurrar upp tråden drivs av en kedja eller rem som kopplas ihop med ett hjul som går på marken.

– När vi är i mitten på rullen kommer den att behöva snurra mycket fortare än vid de yttersta varven. Jag funderar på att använda växlarna från en cykel för att kunna ändra hur snabbt den snurrar, säger Lucas Pivén.

Flak kopplas till trepunktslyften

Planen är att använda gamla lastflak för att de är lätta att bygga om och då finns det även plats över för stolpar, verktyg och fulla trådrullar, enligt Lucas Pivén.

Tanken är sedan att flaket ska kopplas på trepunktslyften på traktorn eller som släp till en fyrhjuling.

– Det blir ett jobb för två personer där en kör längs stängslet och rullar upp tråden medan den andre går bredvid, krokar av tråden, drar upp stolparna och lägger dem i facken på flaket. Och tvärtom när stängslet ska anläggas, säger Lucas Pivén.

Tävlar med en idé

Stängselupprullaren finns ännu så länge bara som skiss men Lucas Pivén säger att han lätt skulle kunna bygga den själv. Materialet är en ram i metall och resten av konstruktionen är i trä.

Lucas Pivén ser sig själv som något av en av en problemlösare.

– Jag hittar ofta en lösning. Om något går sönder och det inte finns reservdelar så hittar jag något annat att laga det med. Går till exempel en harv sönder så hittar jag något att svetsa på tillfälligt tills den går att laga ordentligt, säger han.

Även om han själv inte bor på ett lantbruk har intresset alltid funnits. Gymnasievalet var också självklart. I höst börjar han på naturbruksgymnasiet Bollerup i Tomelilla.

– Jag har alltid haft intresset och morfar är gammal lantbrukare. Det har alltid funnits kring mig och jag känner att jag vill fortsätta med det, säger han

LÄS MER: Läs om fler tävlingsbidrag här!