Här är årets mest lästa artiklar på Land Lantbruk

2017 är slut och på Land Lantbruks redaktion ser vi tillbaka mot året som gått – här är de artiklar som flest av våra läsare läste på webben under året!

[stor]
[stor]

1. Odlare fick dagsböter för handel av potatis i lösvikt

I september fick en odlare i Småland dagsböter och en företagsbot efter att ha sålt utsädespotatis i lösvikt. Försäljningen var ett brott mot utsädeslagen eftersom han sålde sina överblivna potatisar i lösvikt utan att lägga dem i förseglade förpackningar. Artikeln fick mycket reaktioner bland Land Lantbruks läsare och blev den allra mest lästa artikeln under 2017.

Här hittar du artikeln: Odlare fick dagsböter för handel av potatis i lösvikt

2. Efterträdare sökes – med hjälp av Facebook

Årets näst mest lästa artikel blev historien om Jan Karlsson som tog Facebook till hjälp för att hitta den rätta efterträdaren till sin gård utanför Uddevalla. Med en video efterlyste han en person som är redo att bli den nya generationen att driva gården som är Bohusläns största ekologiska nötdjursgård. Hur det gått får Jan är fortfarande oklart.

Läs artikeln om Jan Karlsson: Efterträdare sökes – med hjälp av Facebook

3. Bakterier i stället för slamtömning

Artikeln om bakterier i enskilda avlopp publicerades redan 2016, men den var så pass intressant för många läsare att den fortsatte att läsas på webben även in i 2017 och blev den tredje mest lästa artikeln i år.

Det är Rickard Karlsson utanför Gislaved och hans metod att hälla bakterier och kemisk syresättning i avloppet för att slippa tömma trekammarbrunnen som genererat det stora intresset.

Läs om Staffans metod här: Bakterier i stället för slamtömning

4. Nya krav för A-traktorer

På fjärde plats hamnar nyheten om de nya kraven för A-traktorer som börjar gälla 2018. Och det är kanske inte så konstigt – att A-traktorer och epa-traktorer måste besiktigas vartannat år från och med maj 2018 är relevant för många av Land Lantbruks läsare.

Läs artikeln: Nya krav för A-traktorer

5. "Plågade" får avlivades – i onödan

När den ”lilla människan” råkar illa ut genererar det ofta engagemang. Så också i detta fall.

I september konstaterade tingsrätten i Lycksele att Länsstyrelsen i Västerbotten felaktigt nödslaktat och omhändertagit Christer Åkessons får.

Han hade blivit anmäld för att ha misskött ett 20-tal blandrasfår men friades från åtalet av tingsrätten eftersom fåren som nödslaktats inte visade på undernäring vid obduktionen.

Läs artikeln: "Plågade" får avlivades – i onödan

6. Nya fårstölder får ägaren att tappa sugen

I november drabbades en gård i Båstad av stöld. Under natten stals 49 får från gården och händelsen var den tredje liknande stölden för ägarna som under sommaren 2016 blev av med 89 djur.

Artikeln blev den sjätte mest lästa på Land Lantbruk i år.

Läs mer: 6. Nya fårstölder får ägaren att tappa sugen

7. Kraftig ökning av kolikorsakande parasit

I en studie visade forskare vid SLU under året att förekomsten av stor blodmask har ökat kraftigt hos hästar. Deras inventering visade att prevalensen av blodmask ökat från 15 procent till 60 procent sedan 1999.

Artikeln om studien blev den sjätte mest lästa 2017.

Läs mer: 7. Kraftig ökning av kolikorsakande parasit