Här är Claas nya toppmodeller i serierna Arion och Axion

Claas presenterar nya generationer av traktorerna i Arion 500- och 600-serien och Axion 900-serien. Samtidigt kompletteras serierna med nya toppmodeller. Dessutom presenteras en ny förbättrad 12-tums Cebis-terminal med pekskärm och en enklare manövreringsvariant CIS+.

FOTO: HANS DAHLGREN

Nya toppmodellen Arion 660 levererar 205 hästkrafter med inkopplad boost. Det gör att Arion-traktorerna nu spänner från 125 upp till 205 hästkrafter. Två fyrcylindriga och två sexcylindriga modeller överlappar varandra, de ger 135 respektive 155 hästkrafter.

FOTO: HANS DAHLGREN

DPS-motorerna har fått förbättrade vridmomentkurvor med hjälp av sekvensturbo på fyrorna och en turbo med variabel geometri på sexorna.

Framaxeln är också helt ny på Arion-serien. Den ger ökad stabilitet, klarar högre axelbelastning och har endast fyra smörjnipplar. Som tillval kan modellerna fås med dynamisk styrning, som ger variabel utväxling för ratten.

Det finns också plats för 42-tums hjul från Arion 630 och uppåt.

Som tillval kan alla modeller fås med ett hydraulflöde på 150 liter per minut. Nytt är också att flödet för hydraulventilerna kan ställas med prioritet. Varje hydraulreglage kan styra valfri hydraulventil.

Ny framaxel Proactive för Arion 500/600.
Ny framaxel Proactive för Arion 500/600. FOTO: ANDERS NILSSON

Vridmomentet har ökat markant jämfört med tidigare. Som exempel har nya 920 samma vridmoment som gamla 950. 95 procent av den maximala effekten erhålls redan vid 1600 varv per minut, samma varvtal som för ECO-kraftuttaget. Alla modellerna har FTP-motorer på 8,7 liter som klarar steg IV med hjälp av SCR-katalysator och oxidationsfilter. Den största, Axion 960, har en maximal effekt på 445 hästkrafter utan boost.

Cebispanelen har fått en ny 12-tums pekskärm och en mera användarvänlig grafik. Via en grafisk bild av traktorn på skärmen når man enkelt ett antal direktmenyer för inställning av traktorns funktioner. Körreglaget C-motion har också vidareutvecklats. Den har nu åtta funktionsknappar, som fritt kan tilldelas olika funktioner.

För dem som önskar en enklare manövrering av traktorn finns nu CIS+ för manövrering av C-matic modellerna i 500- och 600-serien och i 900-serien, samt Hexashift i 500- och 600-serien.

– Vi har haft önskemål från många kunder om en enklare manövrering av den steglösa transmissionen. Det kan vi nu tillgodose med CIS+, säger Pierre Noyer, produktchef för utveckling av elektronik på Claas.

Claas Cebis med nytt armstöd och 12-tumsskärm.
Claas Cebis med nytt armstöd och 12-tumsskärm. FOTO: ANDERS NILSSON

Transmissionen styrs här av ett litet handtag och alla inställningar övervakas via en 7-tums färgskärm. CIS+ har också elhydrauliskt manövrerade hydraulventiler och ett nyutvecklat armstöd. Joysticken för manövrering av hydraulventilerna har också fått funktionsknappar och manövrering av fram- och backväxel.

Både Cebis och CIS+ har farthållare och inställbar fram- och backfunktion.

Nya Arion 500 och 600 är tillgängliga från hösten 2017 och Axion 900 börjar säljas i slutet av 2017.