Här är vallmästarnas bästa tips

Mjölkföretaget JB Holstein kammade hem titeln Årets vallmästare 2020, för förmågan att leverera ett högkvalitativt grovfoder över såväl skördar som år. Här är deras fem bästa tips för att lyckas med vallen.

Gården ligger utanför skånska Hörby och drivs av Bengt och Jeanette Sjöland tillsammans med barnen Amanda, 26, och Andreas, 23.
Gården ligger utanför skånska Hörby och drivs av Bengt och Jeanette Sjöland tillsammans med barnen Amanda, 26, och Andreas, 23. FOTO: RICKARD NILSSON

Att familjen Sjöland på JB Holstein har ett stort intresse för växtodling, foder och djur märks i produktionen. Vall med höga energi- och proteinvärden utgör basen i foderstaten och kombinerat med bland annat majsensilage bidrar det till välmående, högmjölkande kor.

Ingredienserna i framgångsreceptet är en tydlig målbild, timing och noggrannhet. Land Lantbruk har samlat deras bästa tips:

1. Var intresserad och sätt mål

Ett stort intresse och tydliga mål är grunden för hela vallstrategin. Så bestäm vad det är för slags ensilage ni vill ha och vad det ska användas till. Allt annat rättas därefter.

I den egna vallfröblandningen ingår rörsvingeln Hykor, timotej, engelskt rajgräs, lusern och rödklöver. Knepet för att inte Hykor ska tappa smaklighet är att skörda tidigt, enligt Jeanette och Bengt Sjöland.
I den egna vallfröblandningen ingår rörsvingeln Hykor, timotej, engelskt rajgräs, lusern och rödklöver. Knepet för att inte Hykor ska tappa smaklighet är att skörda tidigt, enligt Jeanette och Bengt Sjöland. FOTO: RICKARD NILSSON

2. Hitta rätt fröblandning

Anpassa fröblandningen efter målet med ensilaget, vilka djur som ska äta det och jorden där det ska växa. Har man sandiga jordar och saknar bevattningsmöjligheter är det bra med torktåliga sorter som lusern och rörsvingeln Hykor, till exempel.

FAKTA: Vall och foder hos JB Holstein

Vallfröblandning: Egen blandning med Hykor (30 procent), timotej (30 procent), engelskt rajgräs (15 procent), lusern (15 procent), rödklöver (10 procent).

Vallens näringsinnehåll: Målet är minst 11 MJ och 160-170 gram protein per kilo torrsubstans. Fiber är mindre viktigt eftersom det kan justeras vid mixning. Ts-halt 35-40 procent.

I fodermixen: 8 kilo ts vallensilage, 2,5 kilo ts majsensilage, 3 kilo ts HP-massa, 6 kilo spannmålskross samt lite sojamjöl och Expro beroende på proteinhalten i resten.

Ensilaget lagras i plansilofack och noggrannhet vid inläggning, lagring och uttag prioriteras högt för att minska risken för foderförluster.
Ensilaget lagras i plansilofack och noggrannhet vid inläggning, lagring och uttag prioriteras högt för att minska risken för foderförluster. FOTO: RICKARD NILSSON

3. Tajma skördetidpunkten - ”SMHI-appen används flitigt”

Även detta varierar med sorterna och målet med ensilaget. Mjölkkor vill ha ett skarpare foder än dikor och skörden anpassas utifrån det. Men väderlek och utvecklingsstadium sammanfaller inte alltid och då gäller det att veta vad man värdesätter högst. Familjen Sjöland skördar hellre två dagar för tidigt än två för sent för att säkra bra näringsvärden. Kommer regnet efter skörd är det bara bra för återväxten.

4. Var noggrann vid skörd

Var noggrann men effektiv vid skörd för att få jämn kvaliteten på gräset, annars märker korna skillnaden. Förtorka lagom mycket. Kolla gräset både innan skörd och när det är strängas för att säkerställa kvaliteten.

Intresset för vall och foder har ökat sedan de började mixa själva för 17 år sedan.
Intresset för vall och foder har ökat sedan de började mixa själva för 17 år sedan. FOTO: RICKARD NILSSON

5. Hacka, packa, täck ordentligt

Noggrannhet vid inläggning, lagring och uttag är viktigt för att minimera foderförluster. Se till att plansilofacken är tvättade innan inläggning och kör med rena maskiner. Slarva inte med packningen. Täck med grus och dubbla lager plast.

FAKTA: JB Holstein

Ägare: Jeanette och Bengt Sjöland. Gården drivs tillsammans med två av barnen, Amanda och Andreas. Mellansystern Karolin kommer bli mer delaktig framöver.

Produktion: Mjölk med 200 årskor, totalt 450 djur där samtliga är av rasen Holstein. Fyra Lely-robotar.

Mjölkavkastning: I snitt 12 500 kilo per ko och år.

Areal: 300 hektar växtodling varav vall på 100-120 hektar och majs på 25 hektar. Spannmål och lite sockerbetor på resten. 30 hektar betesmark.

Anställda: Familjen. Lite extra hjälp under helger och vid skörd.

Vallskörd: Lejer in skörd och hackning men bredsprider, stränglägger, kör hem och packar gräset själva. Fyra skördar.

Vallavkastning: Cirka 12,5 ton torrsubstans (ts) per hektar.

Ensilering: Plansilo. Rundbalar lite som komplement till ungdjur och djur på bete. Använder tillsatsmedlet Promyr.