Här är förra veckans nyheter på fem minuter

Har du missat något i den senaste veckans nyhetsskörd? Här är de viktigaste händelserna inom de gröna näringarna.

FOTO: ARKIV/MOSTPHOTOS

Bucht stärker Jordbruksverkets ledning

I veckan meddelade regeringen att man stärker upp Jordbruksverkets ledning med en styrelse och en överdirektör för att säkra att utbetalning av jordbruksstöden sker redan i höst.

– Den nya generaldirektören Christina Nordin har redan sagt att dessa ersättningar kommer vi att kunna betala ut i höst. Men det här handlar också om att stärka ledningen långsiktigt inför den nya Cap-perioden. När vi bad Statskontoret titta på det här såg de många brister. Det är därför som vi stärker upp ledningen, säger Sven-Erik Bucht.

Jan Cedervärn är den som utsetts till överdirektör och tillträder rollen i september.

Jan Cedervärn, ny överdirektör för Jordbruksverket.
Jan Cedervärn, ny överdirektör för Jordbruksverket. FOTO: FOTO: SANDRA PETTERSSON

Miljarddom mot Monsanto efter cancerfall

Det stod i veckan klart att kemi- och jordbruksjätten Monsanto tvingas betala ut ett miljardskadestånd till en man som har drabbats av cancer, efter att ha arbetat med växtskyddsmedel.

Som en effekt meddelade Tysklands miljödepartement att de kommer att gå före övriga Europa och förbjuda växtskyddsmedlet glyfosat inom tre år.

Domstolens beslut ledde också till att Bayers aktie rasade på Frankfurtbörsen.

Protester mot Monsanto i Hamburg.
Protester mot Monsanto i Hamburg. FOTO: BILDBYRÅN IBL

Skånemejerier ”Vi går miste om 100 miljoner”

Skånemejerier berättade i veckan att de befarar att de ska bli berövade nästan 100 miljoner kronor av mjölkbönderna i resten av Sverige när varumärkena för ostarna Präst, Herrgård och Grevé säljs.

Svensk Mjölks ordförande Åke Hantoft säger å sin sida att Skånemejeriers stämning skadar den svenska osten.

Bakgrunden till konflikten är att Skånemejerier och de andra mejerierna har olika syn på hur marknadsföringen av de klassiska ostarna ska skötas.

Nu väntar en lång process innan tvisten om de klassiska ostarna är löst.

Åke Hantoft, ordförande i Svensk Mjölk och Anders Rolfsson, ordförande i Skånemejerier.
Åke Hantoft, ordförande i Svensk Mjölk och Anders Rolfsson, ordförande i Skånemejerier. FOTO: CHRISTEL LIND/MOSTPHOTOS/LENNART PERLENHEM

Raketstigning för matförsäljningen på nätet

Enligt rapporten från Svensk Digital Handel, som presenteras för nionde året i rad, går handeln med mat på nätet fortsatt starkt framåt. Tillväxten väntas i år bli 25 procent enligt rapportens prognos.

I rapporten konstateras att digitaliseringen av dagligvaruhandeln ännu befinner sig i sin linda. Men att tillväxtpotentialen är stor samtidigt som konkurrensen hårdnar.

Konkurrensen hårdnar om e-handeln med mat.
Konkurrensen hårdnar om e-handeln med mat. FOTO: ISTOCK

S vill satsa 800 miljoner på skogsröjning

Socialdemokraterna presenterade under onsdagen att de vill införa ett så kallat röjstöd under nästa mandatperiod.

De vill satsa 200 miljoner kronor varje år som ska gå till privata skogsägare för att underlätta arbetet med röjning i deras skogar.

Förslaget bemöttes dock snabbt med kritik från Centerpartiets landsbygdspolitiska talesperson Eskil Erlandsson som menar att det är ett desperat förslag.

– Förslaget visar på hur långt från skogsägarna regeringen befinner sig. Det här är inte en prioriterad åtgärd för skogsägarna att få ett stöd för skogsröjning, utan de vill ha trygghet och långsiktighet i skogsbruket, säger Eskil Erlandsson.

Justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S) presenterade regeringens förslag på röjstöd.
Justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S) presenterade regeringens förslag på röjstöd. FOTO: BILDBYRÅN/MOSTPHOTOS