Här gjordes de största skogsaffärerna 2019

Här gjordes de fem största och de fem dyraste skogsfastighetsaffärerna av mäklare i landet förra året. Två affärer kvalade in på båda listorna.

Av de fem dyraste skogsfastighetsaffärerna förra året låg tre i Norrland, och av de affärer som var störst arealmässigt låg fyra av fem i Norrland.
Av de fem dyraste skogsfastighetsaffärerna förra året låg tre i Norrland, och av de affärer som var störst arealmässigt låg fyra av fem i Norrland. FOTO: MOSTPHOTOS

Av de fem dyraste skogsfastighetsaffärerna förra året låg tre i Norrland, och av de affärer som var störst arealmässigt låg fyra av fem i Norrland.

Den nya statistiken från fastighetskonsulten Svefa visar de skogsfastigheter som förra året var ute på öppna fastighetsmarknaden och såldes via mäklare.

– Speciellt är att merparten av försäljningarna finns i norra Sverige. Fastighetsförsäljningar med högre köpeskillingar finns också i södra Sverige, men de försäljningarna utgörs oftast av kombinerade fastigheter med höga värden på byggnader och jordbruksmark, säger Paul Nord, affärsområdeschef för skog och lantbruk på Svefa.

Två av affärerna kvalade in på båda listorna. Fastigheten Östmark 1:65 mfl i Torsby kommun om 1 219 hektar såldes för 95 000 000 kronor, vilket gjorde den till den skogsfastighet som var dyrast förra året och fjärde störst till ytan.

En fastighet i Bräcke kommun, Boggsjö 1:15 mfl, såldes för det fjärde högsta priset, 32 550 000 kronor och var den femte största till ytan med sina 926 hektar.

– Förr fanns en storleksrabatt för större fastigheter, att de blev billigare per hektar, men sådan är inte marknaden nu, snarare tvärt om. Antalet stora objekt är så begränsat och här finns en konkurrens om objekten som verkar vara mer eller mindre nationellt, säger Paul Nord, affärsområdeschef för skog och lantbruk på Svefa.

LÄS MER: Gigantisk skogsaffär klar – fastighet såld för kvarts miljard (från 2018)