Hårdare tag krävs mot djurrättsaktivister

Skärpta straff föreslås nu mot djurrättsaktivisterna, men för att det ska få någon effekt måste domstolarna ta den här typen av brott på allvar, skriver Lena Johansson.

Domstolarna måste överge sin naiva syn på djurrättsaktivisternas brott, skriver Lena Johansson.
Domstolarna måste överge sin naiva syn på djurrättsaktivisternas brott, skriver Lena Johansson.

Det här är en ledarartikel skriven av Land Lantbruks ledarskribenter. Land Lantbruk är LRFs medlemstidning och partipolitiskt obunden.

Nu kan vi hoppas på hårdare tag mot militanta djurrättsaktivister. Den utredning som justitieminister Morgan Johansson utlovade redan i mars 2019 är äntligen klar. I det förslag som nu ska gå ut på remiss föreslås skärpta straff för hemfridsbrott och att även gårdsplaner omfattas av brottsrubriceringen olaga intrång.

Det är hög tid att markera att det aldrig kan vara okej att trakassera och hota laglydiga företagare. Hittills har påföljderna varit löjligt milda och ett hån mot brottsoffren. För några veckor sedan dömdes en 19-årig aktivist till skyddstillsyn av Lunds tingsrätt. Det trots att han i brev preparerade med rakblad mordhotat flera bönder, forskare och Svensk Minks VD Jörgen Martinsson. Han hade till och med hotat med att skada Martinssons barn, med formuleringen "Annars kommer vi och gör sylta av dina s.k. avkommor".

Den milda domen motiverades med aktivistens låga ålder och att en skyddstillsyn skulle räcka för att få honom att inse allvaret i det han gjort. Men att det inte bara är låg ålder som ligger till grund för domstolarnas milda syn på dessa brott visades någon vecka senare när en ökänd, medelålders djurrättsextremist vid Varbergs tingsrätt dömdes till 20 dagars samhällstjänst för misshandel av minkfarmare samt ofredande mot andra i lantbruksbranschen, som han ringt ett stort antal nattliga samtal till. Den fällde är en ökänd återfallsförbrytare som tidigare dömts till fängelse för flera fall av mordbrand, och som så sent som i november häktades misstänkt för 34 fall av ofredande mot svenska bönder.

Det är positivt att utredningen nu föreslår skärpt straff för hemfridsbrott. Och mycket glädjande att bönderna får möjlighet att freda sig genom att även objudna besök på gårdsplanen räknas som olaga intrång. Men det krävs också att domstolarna överger sin naiva syn på dessa brott. Att mordhota och medvetet vilja skada oskyldiga människor är ett mycket allvarligt brott som inte borde kunna sonas med skyddstillsyn och samhällstjänst.

Att med hot, hat och brottslig verksamhet tvinga på någon sin egen övertygelse är i förlängningen ett hot mot vår demokrati. Det måste samhället med kraft sätta stoppa för.