Helena Jonsson tar sikte på riksdagen

Förra LRF-ordföranden Helena Jonsson är på väg in i politiken. Hon har sagt ja till att stå med på Jönköpingscenterns nomineringslista för riksdagen.

Helena Jonsson tar steget in i politiken.
Helena Jonsson tar steget in i politiken.

– Jag har aldrig varit med i ett parti förut men nu har jag gått med i centern, säger Helena Jonsson. Jag blev till tillfrågad om jag ville ställa upp och jag tycker det är en bra tid att engagera sig.

Hon har tidigare ägnat sig åt LRF och deras sakfrågor, senast som förbundsordförande i sex år. Till stor del blir det motsvarande frågor som hon kommer att driva om hon blir riksdagsledamot.

Fått flera erbjudanden

Helena Jonsson nämner äganderättsfrågorna, att förvalta livsmedelsstrategin och stad/landfrågorna som exempel på angelägna frågor.

För första gången har hon gått med i ett parti och att det blev centern är kanske inte förvånande. Helena Jonsson har fått ett "antal" erbjudanden sedan hon avgick som LRF-ordförande i maj.

– En del var det enkelt att säga nej till, andra säger jag kanske ja till, säger Helena Jonsson.

Listan spikas i december

När Jönköpingscentern frågade om hon vill stå på nomineringslistan blev det alltså ett ja. Centermedlemmarna ska nu ange vilka kandidater de föredrar av de som står på listan.

Sedan ska en nomineringskommitté rangordna kandidaterna utifrån popularitet men också efter andra kriterier som representativitet. Listan ska spikas i början av december.

Redo för riksdagen

Om Helena Jonsson kommer tillräckligt högt upp är hon redo för riksdagen och partipolitiken för första gången i sitt liv.

I alla opinionsmätningar har centern stark medvind. I dagsläget tyder mycket på att de kommer att få ett antal nya riksdagsledamöter.