Hjulhjälpen gör det enklare och säkrare att byta dubbelmontage
För att underlätta arbetet och göra det säkrare vid montering av dubbelmontage har Mats Höög från Högbo byggt sin egna "Hjulhjälpen". Nu tävlar han med bidraget i Teknikutmaningen 2022.
För att underlätta arbetet och göra det säkrare vid montering av dubbelmontage har Mats Höög från Högbo byggt sin egna "Hjulhjälpen". Nu tävlar han med bidraget i Teknikutmaningen 2022.
– Förr hade jag mindre traktorer och då var dubbelmontagen mindre och lättare att hantera. Nu när hjulen blir större och tyngre så insåg jag att behövde något mer som hjälp, säger Mats Höög, som har ett skogs- och lantbruk i Högbo, utanför Sandviken i Gävleborgs län.
Hjälpen som Mats Höög klurade ut blev "Hjulhjälpen". En adapter eller ett redskap som sätts på pallgafflarna för att lyfta, flytta och underlätta monteringen av dubbelmontage. Hjulhjälpen består av järnprofiler, ett hjulnav och två bromsskivor från en bil samt ett cykeldäck.
Fakta: Tävlingsdeltagare
Namn: Mats Höög.
Ålder: 62 år.
Bor: Högbo utanför Sandviken i Gävleborgs län.
Sysselsättning: Har lantbruk, skogsbruk och entreprenad.
Produktion: Ekologisk växtodling på 36 hektar och 140 hektar skog.
Varför anmälde du dig till Teknikutmaningen? ”Jag tycker om idéer, nykonstruktioner och innovationer. Och det är alltid roligt att dela med sig av sådana idéer.”
– Jag tycker om att greja och hitta på nya saker. Är det något som är jobbigt och inte fungerar så bra försöker jag komma runt det och lösa problemet. Jag provade att bygga Hjulhjälpen med ett annat hjul först, ett bildäck. Men det blev inte så bra. Jag förstod ganska snabbt att det behövdes ett mindre, snurrande hjul. Det behövde hänga i luften och kunna roteras.
Hjulhjälpen funkar så att du trär in den i dubbelmontaget och sedan lyfter det med lastaren eller traktorn. Men det är viktigt att träffa rätt på fälgen så att det hänger rakt enligt Mats Höög.
– Det kan vara svårt att se men man får känna sig för. Sen behöver man passa sig när man kör och transporterar dubbelmontaget. Börjar det snurra kan det gå snett och då kan man tappa det, eller så kan det gå bakåt över pallgafflarna.
För att lösa det problemet går det att köra försiktigt, eller lägga en vikt så att hjulet inte snurrar. Men Mats Höög har också börjat fundera på att komplettera med en båge som går att fälla över hjulet. Om bågen dessutom görs hyfsat kraftig och säkras med en kedja i lastaren så skulle det gå att använda den vid avmontering av dubbelmontaget, för att dra loss det om det sitter hårt.
– Jag gjorde den här i våras och har bara använt den en säsong så det vore möjligt att göra så, allting går att utveckla, säger han.
Det underlättar att vara två när dubbelmontaget ska monteras på det befintliga hjulet så att en person står på marken och roterar och den andra sitter i traktorn eller lastaren och kör lite fram och tillbaka.
Fördelen med Hjulhjälpen är att det blir enklare och effektivare att sätta på dubbelmontage, anser Mats Höög. Den största fördelen är att det går att hämta hjulet, bära fram det och montera det med samma redskap.
– Den enda nackdelen med Hjulhjälpen är om däcket börjar rulla av sig själv när man kör och man inte har gjort något för att förebygga det, men annars ser jag inga nackdelar.
Andra redskap som finns vid montering av dubbelmontage är till exempel hjulvagnen, men den kan vara svår att använda om det inte är hårt underlag. Mats Höög säger också att flera andra kanske kan ha nytta av Hjulhjälpen.
Fakta: Tävlingsbidrag
Idé: Hjulhjälpen.
Fördelar: Framförallt att det underlättar monteringen och att det går så pass mycket fortare att montera dubbelmontagen.
Till nytta för vem: Lantbrukare som använder dubbelmontage.
Material: U-profiler av järn, ett hjulnav och två bromsskivor från en bil samt ett cykeldäck.
Tillverkningsprocess: Svetsa ihop U-profiler och järn så att de passar på pallgafflar. Gör sen fyra bulthål, men antalet hål som kan behövas beror lite på hur hjulnavet ser ut. Svetsa sedan dit en platta med motsvarande hål. Efter det är det bara att montera bromsskivorna som vänds åt varsitt håll för att få en viss bredd. Det sista att göra är att dela ett cykeldäck, linda det runt Hjulhjälpen och skruva dit det.
Tidsåtgång: Ungefär tre timmar.
– Om inte fälgtallriken kommer i vägen. Då skulle reparatörer eller de som jobbar med tyngre skogsmaskiner kanske ha användning av den. Men jag tror att fälgtallriken ofta kommer i vägen för det krävs att man kommer i mitten av hjulet för att det ska bli rätt. Så det är nog de som använder dubbelmontage som har mest nytta av den, säger han.
Mats Höög har förutom Hjulhjälpen skickat in ytterligare ett bidrag till Teknikutmaningen, "Lucköppnaren". Den bygger på liknande teknik som finns på bland annat dumpervagnar, men Mats Höög har inte sett det på några spannmålsvagnar med lösa lämmar. Lucköppnaren funkar så att föraren inte behöver öppna någon lucka när lasten ska tippas, utan med en hävarm och tipprörelsen så öppnas luckan ändå.
Fakta: Tävlingsbidrag
Idé: Lucköppnare.
Fördelar: Enklare att tippa av lasten, till exempel spannmål. Det går att tippa utan att luckan tar i mark eller material där det tippas ut. Det är också en fördel att det inte finns någon lucka i vägen där lasten kan stanna. Den största fördelen är att du bara behöver gå ut en gång i stället för två vid varje tippning.
Till nytta för vem: Alla som hanterar material under de här förutsättningarna. Till exempel om man tippar spannmål på betongyta, eller tippa en stor stubbe.
Material: Järnbalkar som vinkeljärn, kedja och grov skruv som ställer in hur tätt eller brett luckan ska gå.
Tillverkningsprocess: Först är det bra att göra en skalenlig ritning så att du vet var lederna ska sitta på hävarmen, dels längden ut på kedjan och längden på luckan. Sedan är det bara att kapa materialet, svetsa och göra de hål som behövs. Det är en stor skruv som luckan hänger i som ställer in hur brett eller tätt luckan ska gå. Där kan det vara bra att se till att allt går fritt, annars får man ställa in det. Vill man sen ha förhöjningslämmar (som på bilderna) får man se till att de lutar in lite så att de följer radien som blir på hävarmen.
Tidsåtgång: Ungefär två dagar.
– Jag upplevde besvärligheter när luckan hänger på vanligt sätt, kanske tar i det man precis har tippat. Jag visste att det fanns liknande konstruktioner på dumpervagnar. Men ja, jag behövde den här och jag kan tänka mig ganska många fördelar med att ha en.