Holmen kritiseras för meterdjupa skogsdiken

Holmen Skog får kritik för sin avverkning runt sjön Likstammen i Södermanland. Avverkningen har enligt kritikerna lett till meterdjupa diken under lång tid framöver, men skogsbolaget slår ifrån sig.

Arkivbild.
Arkivbild. FOTO: ISTOCK

Holmens Skogs avverkning runt sjön Likstammen har enligt kritikerna lett till meterdjupa diken i årtionden framöver. Men skogsbolaget säger sig ha avverkat för att rädda skog, inte tjäna pengar, skriver Södermanlands Nyheter.

Spår liknar vallgravar

Avverkningar har skett vid Bodalen, Timmermon och Långvik som har lett till vallgravsliknande spår, efter att skotare har transporterat timmer. Enligt Olof Lindén, ordförande i Likstammens miljövänner, så bör skogsföretagen ta större miljöhänsyn.

– I stället för att avverka vid tjällossning så kunde man ha väntat till midsommar. Då hade vi sluppit dessa härjningar som kommer synas i decennier efteråt, säger Olof LIndén, till Södermanlands Nyheter.

En markägare anser att det behövs mer dialog med skogsbolagen för att förhindra att liknande skador uppstår i framtiden.

Snön bröt stammar

Enligt Johan Njunjes, områdesansvarig Holmen Skog beror skadorna på skador på skogen relaterade till den tunga snön i vintrar. För att förhindra massdöd i skogen när barkborren kommer var det nödvändigt att avverka i skogen, vilket också är i enlighet med lagen.

– Det blev ett oplanerat jobb som drog i gång i april, men det var absolut inget jobb för att tjäna pengar, snarare för att förhindra skador, säger Johan Njunjes.

Han beklagar skadorna och säger att de ska åtgärdas.

LÄS OCKSÅ: Bättre verktyg för att rapportera skada