Hon är en av få som säljer köttlådor av häst

Sara Rosqvist tror på en framtid för hästköttet. Hon vill höja statusen och priset på hästkött för att hjälpa aveln, och även få upp priset, på bruksraserna.

Sara Rosqvist säljer köttlådor med hästkött.
Sara Rosqvist säljer köttlådor med hästkött. FOTO: HANS DAHLGREN

Det är många som har ett kluvet förhållande till att äta hästkött. Hästen uppfattas ibland mer som ett sällskapsdjur än som ett lantbruksdjur.

”Bra kött som fler ska få tillgång till”

Men hästkött har alltid varit en mindre del av vår kosthållning. Hamburgerkött är ett känt smörgåspålägg som består av rökt hästkött, Falukorven innehöll från början mycket hästkött från uttjänta gruvhästar och Gustafskorven från Dalarna är i dag en känd korv med hästkött.

En del lyxkrogar i Stockholm har också haft hästkött på menyn och hästbiff var nyligen med i årets kock.

Men det slaktas allt färre hästar i Sverige, vilket Sara Rosqvist från Äspinge i Skåne tycker är synd. Hon vill höja statusen på hästkött.

– Jag tycker att det är ett bra kött som fler ska få tillgång till. Det vore också bra om slaktpriserna på häst kunde höjas. 

Sara Rosqvist säljer lådor och styckdetaljer av häst främst genom reko-ringar i närområdet, men även hemma i en ny gårdsförsäljning.
Sara Rosqvist säljer lådor och styckdetaljer av häst främst genom reko-ringar i närområdet, men även hemma i en ny gårdsförsäljning. FOTO: HANS DAHLGREN

Lådor med hästkött unikt

Hon menar även att en hel del hästar går till slakt utomlands, istället för att slaktas i Sverige. 

– Jag vet att det är en hel del hästar som går ned till bland annat Italien för slakt. Och det är fruktansvärda transporter som hästarna borde slippa. 

Sara Rosqvist är kanske den enda i Sverige som nu erbjuder lådor med hästkött. Förra året började hon ett samarbete med en uppfödare av ardennerhästar och erbjuder tre olika köttlådor i sitt företag Äspingekött.

En som innehåller en åttondels häst, en prova-på-låda och även en lyxlåda, som bara innehåller de finaste styckdetaljerna. 

– Hittills i år har vi slaktat två hästar och planerar en slakt till senare i höst. Våra kunder har varit väldigt nöjda och allt har sålt slut. Jag har också flera kunder som säger att de letat efter hästkött i Skåne, men att det är jättesvårt att få tag i. Det är roligt att kunna tillmötesgå de kunderna.  

För att efterlikna nötköttsproduktionen använder Sara Rosqvist hästar som är mellan 2 och 5 år gamla.
För att efterlikna nötköttsproduktionen använder Sara Rosqvist hästar som är mellan 2 och 5 år gamla. FOTO: HANS DAHLGREN

Hästkött anses både vara ett mört och magert kött som smakar ungefär som nötkött.

– Personligen tycker jag att hästköttet är godare än nötkött. Vi har testat hemma under hösten. Det finns inte så mycket recept på hästkötträtter, men vi har hittat på flera som fungerar väldigt bra.

Sara Rosqvist berättar att det är väldigt dåliga priser på hästkött. 

– På slakterierna får uppfödaren kanske bara mellan 5 och 10 kronor kilot. Jag kan ge det dubbla och det är ju bra för uppfödare. För min vanliga låda med en åttondels häst tar jag 90 kronor kilot. Det är väldigt billigt för bra kött, men jag vill att folk ska våga prova.

Hon är medveten om kritiken mot att äta hästkött och det är känsligt för vissa. 

FOTO: HANS DAHLGREN

– Jag har valt att bara använda brukshästraser som ardenner, nordsvensk och fjording. Det är lite annorlunda jämfört med till exempel halvblod och travhästar. Och hästarna som jag använder föds inte upp för slakt, utan ingår i uppfödarens vanliga verksamhet.

Om fler uppfödare kan få bättre betalt för hästköttet kan det öka lönsamheten i aveln av lantbruksraser, menar Sara Rosqvist.

– De hästar som går till slakt är de som inte duger till avel eller som inte blir sålda. På samma sätt som inom nöt-, gris- eller lammproduktion. Om fler köper hästkött kan det förhoppningsvis även höja priserna på levande hästar av bruksraser.

Lantbruksraserna går på naturbeten och medicineras sällan. Det ger förutsättningar för ett bra kött.
Lantbruksraserna går på naturbeten och medicineras sällan. Det ger förutsättningar för ett bra kött. FOTO: HANS DAHLGREN