Hon fick maskinförarjobb direkt efter studenten

Tove Olai hade inga problem med att få jobb efter studenten på Vreta naturbruksgymnasium. Hon nappade på ett erbjudande som maskinförare i Arvidsjaur där hon hade praktiserat. – Det är lätt att få jobb för den som är motiverad, säger hon.

Tove Olai fick jobb som maskinförare direkt efter studenten.
Tove Olai fick jobb som maskinförare direkt efter studenten. FOTO: PRIVAT

Tove Olai är 20 år och tog studenten på Vreta naturbruksgymnasium i Östergötland för två år sedan då hon blev klar med sin utbildning inom skog/naturvetenskap.

Det var under sina praktikperioder som hon fick upp ögonen för att jobba i skogen då hon fick lära sig att köra skogsmaskiner.

”Jättebra stämning”

Efter studenten fick hon jobb hos en underentreprenör i Arvidsjaur där hon hade praktiserat. Sedan ett år jobbar hon för Sveaskog i Älvsbyn där hon kör både skördare och skotare i ett maskinlag tillsammans med tre manliga kolleger.

– Jag trivs väldigt bra, det är jättebra stämning. Det är roligt att ha sin arbetsplats utomhus och som ständigt skiftar. Sedan tycker jag att det är väldigt kul att jobba med en förnybar råvara som växer upp igen, säger hon.

”Spelar ingen roll om man är tjej eller kille – alla klarar det”

Under sin utbildning var de bara två tjejer, resten var killar i en klass med cirka 15 elever. 

– Men det spelar verkligen ingen roll om man är tjej eller kille i det här jobbet, alla kan klara det, säger Tove Olai.

Enligt Anders Larsson, enhetschef för skogsutbildningarna vid Vreta Utbildningscentrum, är cirka 10 procent av eleverna tjejer.

– Den siffran skulle kunna vara mycket bättre, vi har mycket att jobba på. Men jag tycker inte att det är en skolfråga utan främst en branschfråga ifall vi ska få in fler kvinnor, säger han.

Anders Larsson, Vreta naturbruksgymnasium.
Anders Larsson, Vreta naturbruksgymnasium. FOTO: VRETA UTBILDNING

Behov av duktiga ungdomar

Inför höstens antagningar ser platserna till de skogliga gymnasieutbildningarna ut att bli mer än fyllda.

Anders Larsson uppger att det finns en god chans att få jobb efter utbildningen.

– Det låter kanske lite klyschigt, men de som vill ha ett jobb skaffar sig ett sådant. Generellt finns det ett behov av duktiga ungdomar. Praktikperioderna är därför viktiga veckor för kontakter med arbetsgivare som kan generera jobb i framtiden, säger han.

Trots coronakrisen ser årets sistaårselever ut att kunna ta sin examen.

– Teorin har skett på distans medan vi har kunnat köra en del praktiska moment i små grupper på skolan. Det löste sig även med praktikplatserna, även om några arbetsgivare backade ur, säger Anders Larsson.

Hur det blir med höstens praktikperioder återstår att se.

– Det kan bli jobbigt om det (corona) fortsätter.

FAKTA: Vretas naturbruksprogram, inriktning skog

Skolan har två profiler: skogsmaskinförare/skogsvårdare och maskinmekaniker.

I profilen skogsmaskinförare/skogsvårdare går det att välja en naturvetenskaplig intiktning som ger behörighet för studier på högskola, till exempel jäg- eller skogsmästare.