Hoppet om ett vaccin för med sig stigande världsmarknadspriser

Land Lantbruks krönikör, spannmålsexperten Björn Folkesson, inväntar stigande världsmarknadspriser för flera av lantbrukets råvaror.

Land Lantbruks spannmålsexpert Björn Folkesson.
Land Lantbruks spannmålsexpert Björn Folkesson. FOTO: ANN LINDÉN

Det här är en personlig krönika. Skribenten svarar själv för sina åsikter och slutsatser.

Vete. Det amerikanska valet kom fort på avstånd. CNN och övrig media blev vinnare. Deras favorit fick flest röster och då är vi tillbaka till ”affärer som vanligt”.

I går köpte Saudi Arabien 860 000 ton brödvete och det är en signal som säger att efterfrågan är god. Även om vetepriset är ganska högt så tror jag inte att saudierna tyckte att de gjorde någon drömaffär.

Det billigaste vetet finns nu i Australien. Deras skörd blir stor, vilket den senaste bedömningen stödjer. 30 millioner ligger i pipeline och här om kvällen fick vi en ny rapport från USDA. Tveksamheten inför att rapporten skulle visa positiva priser var så stor att nattens handel slutade på röda siffror.

Väderläget har också förbättras med fina regn i USA och en stor arealökning är redan ett faktum. Minst 2,5 millioner tunnland vete kommer att läggas till den tidigare prognostiserade arealen vilket är ett vackert exempel på att amerikanska bönder väljer utsäde efter börskurs.

Med så stor veteareal i USA och så stor skörd i Australien så är veteodlarna ute på tunn is om vi skulle få en gynnsam start till våren. Lagernivån är också god. Det vi ändå bör beakta är ju förstås att konsumtionen ständigt stiger, så minsta tecken på dålig växt någonstans inger snabbt oro och köparna strömmar till.

Raps. När placerarna fick signalen om att pandemin går att stoppa med vaccin blev det ett riktigt lyft. För böndernas del förde det med sig stigande pris på olja och då följde även rapsen med upp. Det gör att en stor del raps är för tidigt såld men likväl på bra nivå.

Det här kommer att påverka proteinfoderpriset uppåt men troligen är minskad kraft i pandemin en positivt balanserande kraft då ju även kött och mjölkkonsumtionen kommer att gynnas när vi är på väg mot en mer normal livsstil än den som varit under alla dessa lock downperioder.

Valuta. Kronan stärks nu markant. Oron i världen är inte särskilt stor och kanske har förhoppningen om ett nytt vaccin mot pandemin hjälpt till att stärka kronan. Det här betyder sämre tider för export av svenskt spannmål och raps och att arealbidragen också faller. De nackdelarna är nog värda att ta då istället hela den globala efterfrågan kan misstänkas gå upp och det är värdefullt, inte minst för mjölken.

El. Här är det verkligen stora saker som händer. Den subventionerade vindkraften har gett oss en energikälla som gör att en blåsig natt kan elen ha ett minuspris. Man kan undra vad alla solpanelägare har vunnit när elräkningarna är så låga att man undrar om man verkligen läst rätt? Det vi betalar är en nätavgift och den är det inte lätt att göra något åt.

Ha det bra i mörkret! Och glöm inte att stigande världsmarknadspriser är en av våra bästa glädjekällor – när uppgången väl inträffar.

LÄS MER: Folkesson: ”Grattis till er som vågade chansa”

LÄS MER: Folkesson: ”Arla följer Fonterras prisriktning”