Hot och våld kan aldrig vara acceptabelt

Det är riksdagen som stiftar lagar och åsiktskampen måste föras enligt demokratins spelregler. Vi måste ta hoten från aktivister på allvar och sätta stopp för dem, skriver Lena Johansson i sin ledare.

Seriösa djurbönder ska inte behöva känna sig utsatta, skriver Lena Johansson.
Seriösa djurbönder ska inte behöva känna sig utsatta, skriver Lena Johansson. FOTO: TT NYHETSBYRÅN

Det här är en ledarartikel skriven av Land Lantbruks ledarskribenter. Land Lantbruk är LRFs medlemstidning och partipolitiskt obunden.

Samhället måste ta aktivisterna på allvar. Vi kan inte längre blunda för människor som med olika ideologier som ursäkt anser sig ha rätt att ta till hot, hat och våld mot andra. Vi måste hålla fast vid principen att det är riksdagen som stiftar lagar och att åsiktskampen ska föras enligt demokratins spelregler.

Nyligen sa miljöaktivisten Andreas Malm i en intervju i Svenska Dagbladet att aktivisterna måste in i nästa fas. "Det jag förespråkar är sabotage och förstörelse av egendom." Men Andreas Malm är ingen kriminell enstöring som lever vid sidan av samhället. Han är forskare, författare och utrikesredaktör på tidningen Arbetaren och har tidigare deltagit i debatter i bland annat SVT. Han är alltså en väletablerad person i samhället.

Säkerhetsexperten Erik Lewin, med mer än 25 års erfarenhet av underrättelse- och säkerhetsarbete, varnade nyligen i Lantbrukspodden för att miljöaktivism inom några år kan komma att övergå i miljöterrorism. Liknande varningar kommer från bland andra terrorforskare.

Politiker, medier och samhällsdebattörer måste kunna se bortom de till synes goda avsikterna och inse vart vi riskerar att hamna om vi inte snabbt sätter stopp för denna utveckling. Visst, yttrandefriheten är en väldigt viktig princip i vår demokrati, men här handlar det inte om det. Du får tycka vad du vill, men den rätten måste du också ge dina motståndare. Att hota, och skrämma andra eller ta till våld för att få din vilja igenom kan aldrig vara acceptabelt.

Några som redan ägnar sig åt våldsamma metoder är de så kallade djurrättsaktivisterna. Även om den våldsamma, militanta kärnan i Sverige kanske bara består av ett tiotal personer, utgör de och deras anhängare ett reellt hot mot både människor och verksamheter. Ingen djurägare ska behöva ha dem på sin gårdsplan, utanför sitt hem eller i telefonen. Och de som stöder dem ekonomiskt måste inse att de bidrar till brottslig verksamhet. Vi måste sluta att behandla dem som om de bara vore godhjärtade djurvänner.

Seriösa företagare, som gör sitt jobb enligt gällande lagar och regler, måste få arbeta ostört utan hot och trakasserier. De ska inte ständigt behöva känna sig utsatta och ifrågasatta.

LÄS MER: "Justitieministerns ursäkter hjälper inte Sveriges lantbrukare"

LÄS MER: ”Hör böndernas rop på hjälp, politiker”