Husdjurs stress av varg undersöks

Danska miljöstyrelsen ska tillsammans med Århus universitet undersöka vilken stressfaktor vargar är på husdjur.

Vargens stresspåverkan på husdjur ska undersökas i Danmark.
Vargens stresspåverkan på husdjur ska undersökas i Danmark. FOTO: MOSTPHOTOS

Det var under ett möte i Danska Holsterbro som djurägare lyfte frågan om vargens stressfaktor, skriver Landbrugsavisen.

Kunskap om vargens stressfaktor saknas, och därför vill miljö- och livsmedelsminister Esben Lunde Larsen ge Danska miljöstyrelsen i uppdrag att tillsammans med Århus universitet undersöka om vargens närvaro stressar husdjur, och orsakar bönder inkomstbortfall.

Hur hantera problemet

Det ska också undersökas hur problemet med djur som stressas på grund av vargar ska hanteras.

– Om det har blivit ett större problem som kommer från vargen blir vi som myndighet tvingade att förhålla oss till om det till exempel ger rätt till kompensation, sa Esben Lunde Larsen.

"Ohyggligt stressade"

– Jag har haft två-tre vargar hos mig. Det värsta är inte de djur som blev tagna. Det är värre med den besättning som blev kvar. Jag står med en flock kor som är ohyggligt stressade. Kvigor som inte vill kännas vid sina kalvar. Ersättning är för mig likgiltigt. Det är djuren som räknas, sa bonden Holger Ettrup.

Hemsida om vargangrepp

Man efterfrågade även en hemsida som kan upplysa om när och var det senast var ett vargangrepp i landet, något ministern skulle ta i beaktande.

En ny förvaltningsplan angående varg kommer dock att få vänta till sommaren, berättade Claus Lind, ordförande för Danmarks Jägarförbund och representant i Viltförvaltningsrådet, som har tillsatt en varggrupp.