Ica: Avmattad efterfrågan på ekovaror

Konsumenternas efterfrågan på ekologiskt mattas av, slår Icagruppen fast i rapporten för årets tredje kvartal. Framåt utlovas fortsatta insatser i butikerna för att stötta varor med svenskt ursprung.

Ett ökande intresse för lokal- och svenskproducerade varor är en av de påverkande faktorerna, enligt rapporten.
Ett ökande intresse för lokal- och svenskproducerade varor är en av de påverkande faktorerna, enligt rapporten. FOTO: JOHANNES ERLANDSSON/MOSTPHOTOS

Sedan slutet av 2017 har den tidigare starka eko-trenden generellt försvagats på den svenska dagligvarumarknaden.

Av Icagruppens hållbarhetsrapport framgår att försäljningen i de svenska Icabutikerna av miljömärkta, ekologiska och etiskt märkta produkter minskade med 3 procent under de senaste tolv månaderna.

Fler vill ha svenskt

Ett ökande intresse för lokal- och svenskproducerade varor är en av de påverkande faktorerna, enligt rapporten. Inom frukt och grönt är försäljningsutvecklingen dock fortsatt positiv.

Ica upprepar konstaterandet att sommarens torka och värme har drabbat svenska bönder hårt.

”Från Icagruppens sida gör vi vad vi kan för att stötta i en svår situation. Vi har bland annat genomfört flera kampanjer för produkter med svensk råvara och infört än tydligare märkning av svenskt kött och svenska produkter. Detta arbete kommer fortsätta även framöver”, skriver Icagruppens vd, Per Strömberg.

Per Strömberg, VD Icagruppen.
Per Strömberg, VD Icagruppen. FOTO: ANN LINDÉN

Flyttade baconförädlingen

I summeringen av tredje kvartalet ingår beslutet att flytta förädlingen av Icas bacon från Nederländerna till företaget Charkuterifabriken i Halmstad liksom att Icas mineralvatten nu tappas i Köping och inte, som tidigare, i Telemark i Norge.

Totalt sett hade Icagruppen en positiv utveckling under tredje kvartalet. Nettoomsättningen i koncernen ölade med 6,2 procent till 28 846 miljoner kronor. Rörelseresultatet exklusive jämförelsestörande poster ökade med 7,9 procent till 1 499 miljoner kronor.