Ica flyttar hem baconet

Ica har genom åren fått konsumentkritik för att bacon med svenskt ursprung packas i Nederländerna. Nu kan Land Lantbruk berätta att matjätten beslutat att flytta hela hanteringen till Sverige.

Matjätten Ica har beslutat att flytta hela bacon-hanteringen till Sverige.
Matjätten Ica har beslutat att flytta hela bacon-hanteringen till Sverige. FOTO: MOSTPHOTOS

Köttråvaran har hela tiden varit svensk, men hittills har det enligt Ica saknats kapacitet för att klara hanteringen med saltning, rökning och förpackning i Sverige.

20-tal nya arbetstillfällen

– Vi väldigt glada att kunna berätta att vi har inlett ett samarbete om baconförädlingen med företaget Charkuterifabriken Sverige som ligger i Halmstad och bland annat producerar påläggsprodukter och färdiglagade rätter för oss, säger Andreas Sbrodiglia, sortiments- och inköpsdirektör vid Ica Sverige.

Enligt honom kommer Charkuterifabriken Sverige att bygga ut anläggningen och öka antalet tjänster med ett 20-tal. Övertagandet är planerat till hösten 2019.

”Stark märkning”

Förändringen innebär att Ica kan märka sitt svenska bacon med den frivilliga ursprungsmärkningen Från Sverige.

– Det är en mycket stark märkning och därför är det glädjande att vi kan tillföra bacon i den familjen. Man ska veta att omkring 90 procent av de kött- och charkprodukter som saluförs via Ica Sverige är baserade på svensk köttråvara, säger Andreas Sbrodiglia.

”Tung investering i produktionen”

Flytten innebär att förädlingen kommer närmare både de svenska producenterna och konsumenterna, men det är ännu för tidigt att säga om och i så fall hur priset påverkas, enligt Andreas Sbrodiglia.

– Transporten är en komponent, men det görs också en ganska tung investering i produktionen. Det man kan säga är att med förädling i Sverige så blir det här en än mer attraktiv produkt. Vi värnar om den svenska primärproduktionen och förädling inom Sverige är viktigt ur både ett miljö- och trovärdighetsperspektiv, säger han.

LÄS MER: Ica och Scan kritiseras för packning av kött