Ica och Scan kritiseras för förpackning av kött

Svensk bacon säljs med svensk flagga trots att det skivas och förpackas i utlandet. Ica och Scan får nu kritik för sin produktion.

FOTO: MOSTPHOTOS

Även om Ica och Scan säljer bacon från Svenska djur som styckas i Sverige sker en del av företagens baconproduktion i utlandet. Ica skivar och förpackar sin bacon i Nederländerna och Scan i Polen.

Nu har det fått konsumenter att vakna till och många är kritiska till upplägget och tycker att det är vilseledande, rapporterar Sveriges Radio Kronoberg.

”Finns ingen i Sverige som kan hantera det”

Scan säger till Sveriges Radio att det är lönsamheten som gör att de valt detta upplägg. Men Ica berättar att för dem är upplägget nödvändigt då det inte finns några som kan hantera de volymer som det handlar om.

– Tyvärr är det så att det inte finns någon kapacitet i Sverige för att skiva. Vi försöker kontinuerligt att undersöka om det finns någon som kan klara av det men än så länge har vi inte lyckats med det, säger Dan Jacobsson som är färskvaruchef på Ica till Sveriges Radio.

– Det är krävs en enorm anläggning och det kräver nyinvesteringar från någon av de som finns i Sverige och massor av kunskap och än så länge har vi inte lyckats få till en sådan affär, fortsätter han.

Det svenska köttet viktigast

Samtidigt säger han han har förståelse för kritiken men att han tror att det viktiga för konsumenterna är att köttet är svenskt.

– Jag kan fatta att en del funderar på varför det är på detta sättet. Sen är jag övertygad om att de svenska konsumenterna, på samma sätt som vi vill, vill skydda och bevara den svenska bönderna och den svenska produktionen och att det är den svenska djuromsorgen som är det viktiga.

LÄS MER: Citygross frångår policy om svenskt kött

LÄS OCKSÅ: Citygross: ”Jag förstår att folk undrar”

LÄS MER: Köttbonden om Citygross beslut – ”Det handlar om en prislapp”