Ica står som sponsor för Djurens rätts mässa

Djurens rätts mässa Vegovision hålls i november och Ica står med som en av sponsorerna. Men Ica slår ifrån sig. – Vi deltar på eventet men vi sponsrar inte Djurens rätt, säger Anna Hedström, pressansvarig på Ica.

Vegovision är glada över att ha Ica som sponsor.
Vegovision är glada över att ha Ica som sponsor. FOTO: SKÄRMDUMP VEGOVISION INSTAGRAM

Under den första helgen i november kommer Djurens rätts mässa Vegovision att hållas på Münchenbryggeriet i Stockholm. Mässan handlar om "djurvänliga val" och lovar det senaste inom vego och djurvänligt.

På organisationens hemsida för eventet står tre sponsorer uppräknade, varav en är Ica. Land Lantbruk når Ica via mejl.

Hur kommer det sig att ni sponsrar Vegovision?

– Om jag har förstått det hela rätt så kallas det stora paketet för sponsringspaket. Från Icas sida betyder det inte mer än att vi vill delta på mässan med monter och stor synlighet precis som vi deltar på många andra mässor. Syftet är att synliggöra ett veganskt sortiment till en intressant målgrupp. Vi sponsrar inte Djurens rätt, säger Anna Hedström, pressansvarig teamledare på Icagruppen.

Anna Hedström, pressansvarig på Ica, menar att Ica inte sponsrar eventet, utan endast deltar.
Anna Hedström, pressansvarig på Ica, menar att Ica inte sponsrar eventet, utan endast deltar. FOTO: ICA

Hur och varför kommer ni att delta på mässan?

– Vi kommer delta på mässan med det största paketet vilket innebär bland annat monter och varuexponering av veganska produkter. Vi ställer ut med delar av vårt veganska EMV-sortiment och bjuder på lite nyheter. Vi gör detta för att nå en intresserad målgrupp.

Djurens rätt vill avskaffa all djurhållning för matproduktion, med till exempel den aktuella kampanjen ”99 miljoner” om kyckling. Vad tänker ni kring detta och att Ica väljer att sponsra den organisationen, samtidigt som ni bland annat arbetar för att sälja mer svenskt kött?

– Vi deltar på eventet men vi sponsrar inte Djurens rätt. Vi deltar på en mässa precis som vi deltar på många andra mässor, säger Anna Hedström.

Kan ni förstå att genom er medverkan på eventet, även om ni inte sponsrar själva organisationen Djurens rätt, kan det uppfattas som att ni indirekt sponsrar organisationen genom att delta? Och att detta kan uppröra producenter med djurhållning?

– Vi tror att många leverantörer vet att Ica jobbar aktivt för att på olika sätt lyfta svenskt och att 90 procent av Icas kött- och charksortiment är svenskt. Syftet med att delta på den här mässan är alltså bara att synliggöra vårt veganska sortiment och det hoppas vi att det finns en förståelse för, säger Anna Hedström.