Icas portal ska matcha producent med handlare

Ica arbetar med en orderportal för att få in mer närproducerade varor på hyllorna. Antalet anslutna butiker och lokala leverantörer har vuxit kraftigt sedan starten för två år sedan. Frukt och grönt är en av de kategorier som säljer bäst.

Gisela Pinto, koordinator av lokala leverantörer vid Ica Sverige.
Gisela Pinto, koordinator av lokala leverantörer vid Ica Sverige. FOTO: ICA

Ica har beskrivit portalen som en dejtingsajt där butiker och bönder matchas mot varandra för att skapa affärsrelationer. Ambitionen är ytterst att öka försäljningen av svensk mat.

Hela Sverige

Portalen lanserades våren 2017 i södra Sverige och utökades bara några månader senare till att omfatta hela landet.

Då var cirka 180 lokala leverantörer och 140 Icabutiker anslutna. Vid halvårsskiftet i år var antalet leverantörer drygt 400 och skaran av butiker hade vuxit till omkring 470.

– Sedan årsskiftet har antalet ordrar som läggs i systemet ökat med 35 procent, säger Gisela Pinto, koordinator av lokala leverantörer vid Ica Sverige.

Portalen används flitigast i Skåne och i de norra delarna av landet. De leverantörer som hittills har lyckats bäst är företag inom frukt och grönt, chark samt mejeriföretag som är för små för att verka på central nivå men ändå har tyngd i sortimentet.

Frekventa beställningar

– Man kan summera det med att alla produkter som beställs mer frekvent fungerar allra bäst på orderportalen. Sedan har vi några leverantörer inom andra kategoriområden som också har lyckats, säger Gisela Pinto.

Har det blivit mer svenskt i Icabutikernas hyllor?

– Orderportalen är en kontaktyta som bidrar till det. Tillsammans med LRF i respektive region har vi i våra Maxibutiker i första hand också en långsiktig satsning på det lokala. Vi ser att det sortimentet ökar väldigt bra. Det här ett samarbete som kommer att fortsätta, säger Gisela Pinto.

LÄS MER: Handelns matchningssajt fick fart på affären för Stocke gård

FAKTA: Icas portal för lokalproducerat

Icas orderportal är kostnadsfri. Leverantörerna kan lägga upp bilder och information om de produkter som erbjuds.

Butikerna kan söka upp leverantörerna i sitt ordinarie beställningssystem.

Portalen hanterar endast ordrar. Betalning och annat som rör affärerna sker utanför systemet.

Kriterierna för att få delta som leverantör är:

att produktionen är småskalig.

att huvudråvaran har svenskt ursprung.

att det finns ett godkännande i Icas leverantörsportal eller av Ica-kvalitet.

Omsättningstaket för mejeri är 50 miljoner kronor, bröd 40, kött-fisk-fågel 20, ost 5 och övriga områden 10 miljoner kronor.

Källa: Ica