Idé om diskmaskin för kalvhinkar kan minska smittspridning
Vid en presentation i skolan om hur det går att förebygga smittor bland kalvar föddes idén till en diskmaskin specialbyggd för att rengöra kalvhinkar. Nu tävlar veterinärstudenten Klara Johansson med bidraget hinkdiskmaskinen i Teknikutmaningen.
Diskmaskin är en självklarhet i nästan varje hushåll i dag så varför inte i ladugården? undrar Klara Johansson. FOTO: STAFFAN CLAESSON
Klara Johansson har precis avslutat sitt tredje år som student på veterinärprogrammet på SLU, Sveriges Lantbruksuniversitet i Uppsala. På en lektion i skolan tog hennes idé om hinkdiskmaskinen form efter en diskussion om smitta bland kalvar.
– Vi fick ett problem och skulle hålla en presentation om hur vi kunde lösa det problemet. En grupp fick smitta bland kalvar som problem och tog upp en aspekt om hur man rengör kalvhinkar. Jag började tänka på hur det är i verkligheten och tankarna snurrade vidare. Varför har vi inte en maskin som gör det? Vi har en i vårt hem, varför skulle vi inte kunna effektivisera och ha en i ladugården? säger Klara Johansson.
Fakta: Tävlingsdeltagare
Namn: Klara Johansson.
Ålder: 27 år.
Bor: I Uppsala men kommer från början från en gård utanför Lysekil i Bohuslän.
Sysselsättning: Studerar tredje året på veterinärprogrammet på SLU.
Varför anmälde du dig till Teknikutmaningen? "Tävlingen dök upp när jag scrollade på sociala medier och så hade jag tänkt på det här ett tag och ville testa att skicka in min idé".
Bäst som skåp
Tankarna landade i idén om hinkdiskmaskinen. Klara Johansson har skissat på hur den skulle kunna se ut och har landat i att den gör sig bäst som ett skåp där det går att rulla in ett ställ med hinkar.
– Jag tänker att den ser ut som ett torkskåp och på något sätt sätter man fast hinkarna, för annars kommer de att åka i väg. Det finns säkert massa sätt man kan lösa det på. Sen trycker man på en knapp för att starta och när maskinen är klar rullas stället med hinkar ut och så ställer man det där kalvarna är.
Till vardags studerar Klara Johansson till veterinär på SLU, Sveriges Lantbruksuniversitet. FOTO: STAFFAN CLAESSON
Sparar tid
De största fördelarna med hinkdiskmaskinen är enligt Klara Johansson att du både sparar tid och får en renare hink.
– Alla kalvar kanske inte ska ha kontakt med alla, jag tror att det går att begränsa det. Och jag tror att man värdesätter i vår bransch att man sparar tid. Det är den saken vi inte har.
Fakta: Tävlingsbidrag
Idé: Hinkdiskmaskin.
Fördelar: Sparar tid och får mer hygienisk hink.
Till nytta för vem: Mjölkproducenter som föder upp kalvar men också andra inom branschen som använder mycket hinkar, exempelvis hästföretagare.
En nackdel kan vara att maskinen kostar pengar, kan gå sönder och tar plats. Men om det ändå är dags att bygga nytt kanske det går att planera för att få plats med en hinkdiskmaskin, säger Klara Johansson. Att göra en snabblösning och sätta in en vanlig diskmaskin tror hon dock inte är en bra lösning.
– Nej, för då skulle du ha ett program som går två timmar. Och hur många kalvhinkar får plats i en vanlig diskmaskin? Två? Tre? Men om du har 30 kalvar så blir det väldigt många diskningar. Du sparar helt enkelt inte samma tid.
Såhär skulle diskmaskinen kunna stå i mjölkrummet. FOTO: KLARA JOHANSSON
Finns alternativ
Hon har själv vuxit upp med mjölkkor på familjegården utanför Lysekil i Bohuslän och senare jobbat på olika mjölkgårdar. Men hon har aldrig sett någon som har en lösning som hinkdiskmaskinen.
– Jag har sett en del lösningar på sociala medier, en del kör till exempel nappar och kopplingar i sin egen diskmaskin som står i personalrummet. Och så tänker jag på när jag står där själv och sköljer och diskar. Jag tror inte att det blir lika bra. Det ska vara rätt temperatur och så vidare. Mjölk är fett och det sätter sig i alla skrymslen och vrån.
Vid en skoldiskussion kom Klara Johansson att tänka på hur det brukar gå till när kalvhinkarna diskas och då föddes idén om hinkdiskmaskinen. FOTO: STAFFAN CLAESSON
Fler kan dra nytta
Förutom mjölkproducenter som har kalvar så tror Klara Johansson att fler inom branschen kan ha nytta av hennes idé, exempelvis i häststall där det används mycket spannar. Men det skulle också gå att anpassa maskinen så att det går att diska annat också, som borstar och spengummin som används vid robotmjölkning.
– Allt som ska bli rent kan man ju plocka in där, säger hon.