Ikea ska sälja solceller till lantbrukare

Efter sommaren kommer Ikea att börja sälja solcellspaket i Sverige. Exakt när lanseringen sker eller vad det kommer att kosta är än så länge hemligt, men enligt Jakob Holmström, presschef på Ikea, kommer det att säljas paket som även lämpar sig för lantbrukare.

Efter sommaren kommer Ikea att börja sälja solcellspaket i Sverige.
Efter sommaren kommer Ikea att börja sälja solcellspaket i Sverige. FOTO: JOHANNA ANDERSSON/ISTOCK

– Vi har satt ett preliminärt tak på runt 100 paneler, men det finns ingen konkret gräns. Men när det blir mer av projektkaraktär då kan det finnas andra lösningar som är bättre, säger Jakob Holmström, presschef på Ikea.  

Många lantbrukare vill investera i solceller

Det finns ingen statistik över hur många lantbrukare i Sverige som valt att installera solceller på gården. Men enligt en undersökning som Landja gjorde på uppdrag av LRF i början av året så planerade var tredje lantbrukare att göra investeringar i förnybar energi under de närmaste tolv månaderna. Av dessa var det så många som åtta av tio som tänkte investera i solenergi.  

Se upp för de dolda riskerna

Men det finns även vissa risker och under ett panelsamtal på Borgeby Fältdagar lyfte Länsförsäkringar fram statistik som visade att så många som åtta av tio solcellsinstallationer på lantbruk kan vara felaktigt utförda.

– De tre vanligaste felen är att kabeln är felaktigt lagd så den kan bli klämd, skavd eller gnagd på av råttor, felaktiga genomföringar genom taket och avsaknaden av jordfelsbrytare, säger Ola Carlsson som är skadeförebyggare på Länsförsäkringar i Skåne och expert på solcellsinstallationer.

Ikeas solceller kommer sättas upp av Svea solar

Ikea kommer att erbjuda två olika solcellspaket. Aolstråle Basic med polykristallina solceller och Solstråle Plus med monokristallina solceller och installationerna kommer att utföras av företaget Svea solar. 

– Av konkurrensskäl vill vi inte riktigt ännu berätta hur mycket våra solceller kommer att kosta eller exakt när vi kommer att börja sälja dem. Men det vi kan säga är att de kommer att börja säljas efter sommaren och vara mycket konkurrenskraftiga, säger Jakob Holmström.

FAKTA: Solkollen erbjuder lantbrukare rådgivning

I Skåne erbjuder Hushållningssällskapet något de valt att kalla för ”Solkollen” som innebär att de tillsammans med nyfikna lantbrukare gör en kalkyl utifrån de unika förutsättningarna och hjälper till med allt från att dimensionera antalet solpaneler till att hitta rätt entreprenör. Vill du veta mer? I sådant fall kan du fylla i en intresseanmälan här.