Imponerande uppslutning från lantbrukare vid takraset

När 125 kor blev instängda under ett rasat tak i en ladugård utanför Örnsköldsvik var lantbrukskollektivet snabbt att sluta upp och hjälpa till. – Jag är otroligt imponerad, säger Gunilla Kjellsson, LRF.

125 kor blev instängda när ett ladugårdstak rasade in till följd av stora snömassor (OBS - bilden har ingen koppling till händelsen).
125 kor blev instängda när ett ladugårdstak rasade in till följd av stora snömassor (OBS - bilden har ingen koppling till händelsen). FOTO: KAYLA TESKE

Under natten till i dag, tisdag, rasade taket in på en ladugård i Sidensjö i Örnsköldsviks kommun och de 125 korna som fanns i byggnaden blev instängda.

LÄS MER: Ladugårdstak rasade in – 125 kor instängda

”Otroligt imponerande”

Tack vare engagerade lantbrukare som snabbt ställde upp kunde man snabbt inleda ett evakueringsarbete tillsammans med räddningstjänsten.

– Det har varit en otrolig imponerande aktivitet runt hur de har evakuerat djuren, jag blir nästan rörd, säger Gunilla Kjellsson, regionordförande LRF Västernorrland till Sveriges Radio Västernorrland med gråten i halsen.

Gunilla Kjellsson är regionordförande LRF Västernorrland och var på plats vid ladugården under dagen.
Gunilla Kjellsson är regionordförande LRF Västernorrland och var på plats vid ladugården under dagen. FOTO: ANN LINDÉN

Åtta till 10 gårdar har hjälpt till

Under morgonen hade ett 40-tal kor evakuerats och arbetet har fortsatt under dagen. Totalt är det 8 till 10 gårdar som har ställt upp och tagit emot djur, framför allt mjölkkor som är de som i första hand behöver omvårdnad i form av foder och att mjölkas.

– Det jag ser vid en sån här händelse är att kollegor hjälper kollegor. Räddningstjänsten blev också imponerad av vilket otrolig uppslutning det fanns och vilken kunskap det fanns om hur man ska förhålla sig till vissa saker, säger Gunilla Kjellsson i ytterligare en intervju.

”Vi tvekade aldrig”

Kjell Olov Forsén var en av de som tog in ett tiotal av korna till sin gård i Sörflärke, strax nordöst om den drabbade gården.

– Jag var lite yrvaken förstås när telefonen ringde. Men när jag fick frågan om vi kunde ta hand om några kor så tvekade vi aldrig. Man känner mycket för familjen som drabbats. Det är självklart att man ställer upp för varandra när något sådant här händer, säger Kjell Olov Forsén till SVT Nyheter.

Utveckla samarbetet

Kjellsson tror också att samarbete mellan lantbrukare och räddningstjänst går att utveckla ännu mer.

– Det tror jag går att utveckla när det gäller till exempel en brandsituation. När vi får rejäla skogsbränder så har ju lantbruket många maskiner som går att nyttja. Jag tror att sånt samarbete måste bli ännu tydligare och att man har en aktiv process i det. I det här fallet så har han som är omsorgsman en snabb kommunikation för han har en uppdaterad lista på vilka han ska ringa, säger hon.

LÄS OCKSÅ: Stort stöd för bonde när aktivister protesterade

Lyssna på intervjuerna hos Sveriges radio: