Ingen Skogsnolia nästa år – mässkrock 2019 i stället

Det blir inte någon stor skogsmässa i norr i juni nästa år. Skogsnolia tvingas flytta fram utställningen ett år till juni 2019 – då även Skogselmia arrangeras.

Vid senaste Skogsnolia-mässan var det drygt 12 000 besökare bland de cirka 200 utställarmontrarna. Nästa Skogsnolia blir nu i juni 2019.
Vid senaste Skogsnolia-mässan var det drygt 12 000 besökare bland de cirka 200 utställarmontrarna. Nästa Skogsnolia blir nu i juni 2019.

Enligt tidigare planer skulle Skogsnolia arrangeras i mitten av juni 2018. Några stora skogsmaskintillverkare har emellertid sagt att de inte vill vara med och därför har Nolias ledning beslutat flytta fram utställningen ett år till 13-15 juni.

– Både våra besökare och utställare ställer höga krav på mässans utbud och det hade inte gått att göra en mässa utan maskintillverkarna som är en av de stora utställargrupperna. Vi gör inte mässan för vår egen skull, utan för branschen, säger Tommy Abrahamsson, VD på Nolia AB i en kommentar.

”Ingen som inte kan flytta fram sitt deltagande”

Enligt Kristin Olsson, mässans projektledare, har intresset bland utställarna varit enormt för Skogsnolia redan i år.

– Dessa har nu fått en ny inbjudan till 2019 och vi har hittills inte fått några som inte kan flytta fram sitt deltagande på mässan, säger Kristin Olsson, projektledare för Skogsnolia.

Mässan i ny skog

Hon berättar att mässan flyttar även rent fysiskt och kommer att arrangeras i Håknäs i Vännäs kommun, cirka tre mil från Umeå.

– Det är ett fantastiskt bra område med både avverkningsbar skog och bra mässytor. Dessutom är det lättillgängligt och lätt att ta sig till oavsett från vilket väderstreck man kommer, säger Kristin Olsson.

Nolia vill även utveckla mässans styrkor ytterligare till 2019.

– Vi kommer att rikta oss till ännu fler målgrupper än tidigare. Det gör vi för att stärka branschen, bygga bas för ökad rekrytering till branschen men också öka kunskapen om skogen och dess värdekedjor. Dessutom vill vi göra mötesplatsen mer jämställd med ökad mångfald, säger Kristin Olsson.

Mässa både i norr och söder 2019

Skogsnolia arrangerades senast 2015 i Hörnefors söder om Umeå. Då kom över 12 000 besökare till området där det fanns cirka 200 utställare. Efter den mässan försökte Nolia bryta trenden med fyra år mellan mässorna och planerade för 2018, men det blev alltså nobben av de stora maskindrakarna.

Ordningen är återställd och det innebär att det blir mässkrock 2019 då även den större Skogselmia i Jönköping arrangeras, helgen innan.

Nästa år verkar alltså bli fritt från skogsmässor då Mellanskog och Elmia även beslutat att lägga ner Mellanskogselmia som skulle ha arrangerats i augusti 2018.

LÄS MER: Skogens bjässar visades på Skogsnolia