Ingen vill ha deras mjölk

USA-marknaden är så mättad på mjölk att bönder tvingas lägga ned. Familjen Coombs i Kentucky är en av de gårdar som avvecklar eftersom ingen vill ta emot deras mjölk.

Familjen Coombs i Kentucky tvingas lägga ner sin produktion. Den mättade marknaden har lett till att ingen vill köpa deras mjölk. r
Familjen Coombs i Kentucky tvingas lägga ner sin produktion. Den mättade marknaden har lett till att ingen vill köpa deras mjölk. r FOTO: MARIA TÖRNER

På gården Jericho Acres bor Carilynn and Curtis Coombs med sina två små söner. När de 2011 tog över mjölkproduktionen från Curtis far låg mjölkpriset högt och utsikterna inför framtiden var lovande. De köpte mer mark, byggde ut lösdriftstallet och utökade besättningen från 60 till 100 mjölkande. Men så kom brevet.

Livsmedelskedjan Walmart hade beslutat att själv ta över förädlingen av kedjans mejeriprodukter och behövde inte längre Dean Foods, dit familjen Coombs och ett hundratal andra producenter levererade sin mjölk. Anläggningen i Kentucky och flera produktionsplatser i andra delstater fick läggas ned. Förra veckan nådde familjens 90 dagars varsel sin ände och mejeriet slutade hämta deras mjölk.

Curtis Coombs sorterar ut de djur som ska åka. "Det är alltid de bästa korna man får sälja först" säger han.
Curtis Coombs sorterar ut de djur som ska åka. "Det är alltid de bästa korna man får sälja först" säger han. FOTO: SABRINA HOUNSHELL

Står maktlösa

– Det som är absolut tuffast är att vi inte gjort något fel. Vi förlorar vår mjölkproduktion på grund av något som vi inte kan rå över. Vi fick ett brev och sen blev vår värld helt upp och nervänd, säger Curtis Coombs.

Carilynn Coombs tar farväl av sin favoritko.
Carilynn Coombs tar farväl av sin favoritko. FOTO: SABRINA HOUNSHELL

I USA kan bonden antingen sälja sin mjölk direkt till mejeriet eller ingå i ett kooperativ och sälja genom det. Familjen Coombs, som tidigare inte ingått i något kooperativ, har hört av sig till flera kooperativ men alla ger samma besked: Marknaden är så mättad på mjölk att de inte kan släppa in dem.

– Vi har vridit och vänt på alla möjliga alternativ. Just nu finns det ingen marknad för vår mjölk. Vi har slagits ut, säger Carilynn Coombs.

När det är dags för korna att lämna gården är hela familjen med och lastar.
När det är dags för korna att lämna gården är hela familjen med och lastar. FOTO: SABRINA HOUNSHELL

Åker på fisketur

Förra veckan kom de första transporterna för att hämta familjens mjölkkor. Besättningen är nu nere i 20 kor. De ska sinläggas och gå på bete till dess att de kalvat. Därefter ska även de djuren säljas.

– Vi kommer att spara en del rekryteringsdjur i fall marknaden skulle vända det kommande året. Det vi behöver göra nu är att bestämma oss för om mjölk verkligen är rätt för oss. Känslan av att vår framtid och säkerhet inte ligger i våra egna händer är fruktansvärd, säger Carilynn Coombs och fortsätter:

– Så fort det här lagt sig tar vi barnen och åker och fiskar. Vi har inte varit på en fiskesemester på fyra år och behöver tid för att låta allt sjunka in. Jag hoppas vi hittar en lösning där vi kan hålla i hela ledet själva.

Curtis Coombs kämpar för att hålla tillbaka tårarna.
Curtis Coombs kämpar för att hålla tillbaka tårarna. FOTO: SABRINA HOUNSHELL

Jericho Acres

Antal hektar: 192.

Konventionell mjölkproduktion sedan 1965. Odlar och säljer hö till hästgårdar och håller ett 20-tal köttdjur (anguskorsningar).

Vid full produktion skickade de cirka 2300 kilo mjölk per dag.

Fetthalt: 3,8 procent.

Protein: 3,4 procent.

Antal laktationer: 6 i medel.

Mjölkpris 2011: cirka 4,88 kronor per kilo mjölk.

Mjölkpris innan avveckling: 3,02 kronor per kilo mjölk.

Produktionskostnad: 3,12 kronor per kilo mjölk.