”Inget utrymme för unkna värderingar i våra företag”

Det förekommer övergrepp, diskriminering och trakasserier mot kvinnor även inom de gröna näringarna, men det måste bort, skriver 18 företrädare för Jämställdhetsakademin i ett debattinlägg.

#visparkarbakut var ett av uppropen i #metoo.
#visparkarbakut var ett av uppropen i #metoo. FOTO: ANN LINDÉN

Det här är en debattartikel. Skribenten svarar själv för sina åsikter och slutsatser.

I våras tog vi i LRF:s Jämställdhetsakademi fram en rapport om #metoo i det gröna näringslivet som samlar berättelser från de tre upprop som varit inom vår bransch - #slutavverkat, #skiljagnarnafrånvetet och #visparkarbakut. Vittnesmålen från skogsnäringen, jordbruket och hästbranschen visar att många kvinnor utsätts för övergrepp, diskriminering, förminskande behandling och trakasserier inom det gröna näringslivet, och även i de organisationer och företag som några av oss leder. Detta är upprörande och ett bevis för att vi tyvärr är långt ifrån jämställda.

Vi är alla ledamöter i Jämställdhetsakademin och ungefär hälften av oss är också högsta ansvariga för organisationer och företag inom det gröna näringslivet. Vi är helt eniga: den här typen av beteenden är helt oacceptabla.

Dessa farliga, skadliga beteenden och normer måste bort och vi arbetar hårt för det. På våra företag och i våra organisationer så står vi för allas lika värde, respekt och inkludering. Vi vill ha de bästa och mest kompetenta medarbetarna och förtroendevalda – då ingår det att man i alla lägen står upp för och lever efter dessa grundläggande värderingar.

Det gröna näringslivet är en fantastisk bransch med ljusa framtidsutsikter. Det finns stor potential, goda tillväxtmöjligheter och vi har en viktig roll i ett hållbart samhälle. Vi behöver nya företagare och nya medarbetare – kvinnor och män. Alla behövs för att bygga ett ännu starkare och modernare grönt näringsliv som tar oss in i framtiden. Men det kostar att ligga på topp. Om vi vill vara en bransch i framkant och locka till oss den vassaste kompetensen måste vi jobba stenhårt med frågor om jämställdhet och normer, annars riskerar vi att missa många av de bästa.

Vi som ingår i LRFs Jämställdhetsakademi fortsätter att jobba med detta. Jämställdhetsakademin har under hösten ordnat en workshop för ledare inom det gröna näringslivet, om hur vi jobbar med frågor i spåren av #metoo och vi fortsätter med att ta fram ett digitalt verktyg om #metoo och jämställdhet, som kan användas i våra olika organisationer.

Alla vi som är ledare på olika sätt har ansvar, för normer och kulturer i våra organisationer. Tillsammans kan vi arbeta för ett jämställt grönt näringsliv!

Sven-Erik Hammar, ordförande Jämställdhetsakademin och vice ordförande LRF

Hans Börsvik, extern ledamot i Jämställdhetsakademin

Johan Dalén, VD Svensk Mink

Lena Ek, ordförande Södra skogsägarna

Malin Forsbrand, extern ledamot i Jämställdhetsakademin

Carin Holmquist, extern ledamot i Jämställdhetsakademin

Alf Johansson, ordförande valberedningen Arla Foods

Erik Johansson, LRF Ungdomen

Anneli Kihlstrand, VD Sveriges Frö- och Oljeväxtodlare

Per Lindblad, VD Landshypotek Bank

Carina Lundberg Markow, extern ledamot i Jämställdhetsakademin

Pär Lärkeryd, VD Norra Skogsägarna

Maud Olofsson, extern ledamot i Jämställdhetsakademin

Karin Perers, ordförande Mellanskog

Monica Selling, ordförande Biodlarna

Olov Söderström, VD Norrskog

Marita Wolf, ordförande Växa Sverige

Gertrud Åström, extern ledamot i Jämställdhetsakademin