"Inlägget kom i precis rätt tid"

Ett inlägg på Facebook som uppmanade markägare att upplåta sin betesmark till behövande bönder har fått enorm spridning och är nu en grupp. Niklas Bengtsson i Almunge i Uppland var den som satte bollen i rullning.

Niklas Bengtsson lade ut inlägget på Facebook.
Niklas Bengtsson lade ut inlägget på Facebook. FOTO: PRIVAT

Niklas Bengtsson i Almunge i Uppland är konsult i naturvård och EU-stöd hjälper bönder med ansökningar, speciellt med betesmarker.

Han får ibland frågan om han känner till någon som har antingen betesmark eller djur.

– Jag tyckte att det kunde behövas ett ställe där markägare och djurägare kom i kontakt med varandra. Jag tänkte att jag provar att skriva ett inlägg på Facebook, det kan ju inte skada, säger han.

Synka mark och djur

I måndags skrev han inlägget, som handlar om att betesmarker är torra och gula och djuren betar på vallar och att markägare med obetade betesmarker ska kontakta bönder för att kunna synka ihop mark med djur.

Uppmaningen att gilla eller dela inlägget har följts, 10 400 delningar och 3 400 interaktioner har lett till att inlägget i skrivande stund nått över 700 000 personer.

– Jag blir mållös. Det var ett inlägg i precis rätt tid, verkar det som, säger Niklas Bengtsson.

Försökte tidigare

Han berättar att när han arbetade på länsstyrelsen för tio år sedan försökte man genomföra en liknande förmedling, men det slog aldrig igenom.

– Då fanns inte de rätta kanalerna, men nu var det precis rätt tillfälle, säger han.

Ny Facebook-grupp

Till en början försökte han förmedla kontakter, men sedan i onsdags finns i stället Facebook-gruppen "Betesmark åt betesdjuren", där drygt 100 markägare och djurägare nu själva lätt kan ta kontakt med varandra.

– Det väller in medlemmar där. Jag vet inte vad det blir för resultat av det här men det verkar som att folk kontaktar varandra så jag hoppas att det leder till något. Det var ju tanken i från början och en stilla förhoppning med inlägget, säger Niklas Bengtsson.

"Folk verkar bry sig"

Tanken är nu att gruppen ska kunna leva vidare, även när det inte är beteskris.

– Jag hoppas att fler betesmarker blir betade och inte växer igen, även om det så klart är enklare att komma och slå vallar och få vinterfoder än att köra dit djuren, säger han.

Hur känns det att ha startat detta?

– Det är ganska kul. Det är fascinerande och samtidigt roligt att se att folk verkar bry sig och faktiskt vill ha sina marker betade, säger Niklas Bengtsson.