Inställda julbord ställer till det för grönkålsodlarna

Många restauranger ställer in eller minskar på sina julbord efter de skärpta Coronareglerna, vilket drabbar många odlare av grönkål. - Det är väldigt inställt allting, så visst känner vi av det, säger Ivar Nilsson, grönsaksodlare på Tångagård.

Ivar Nilsson, grönsaksodlare på Tångagård.
Ivar Nilsson, grönsaksodlare på Tångagård. FOTO: JAN HALLMAN

Tångagård ligger 1 mil utanför Falkenberg i Halland, och grönkålen på fälten är redo att skördas, packas och säljas. Men när det i vanliga fall brukar vara full fart på arbetet, så går det nu bara på halvfart.

- Försäljningen har gått trögare hela säsongen i år, jämfört med förra året. I oktober hade vi bara halva försäljningen mot i fjol. Och på den grönkål som skulle varit såld i oktober börjar kvalitén falna på fält, säger Ivar Nilsson.

Dyrt gödsel

Det som inte skördas kommer istället att plöjas ner i jorden igen.

- Det är något dyr gödsel, men det är ju det som man får ta till i ett sådant här läge. Men det är himla trist.

Värst drabbas odlare som har säsongsbetonad försäljning till restauranger, eftersom många krögare avbokar sina beställningar - bland annat beroende på uteblivna julbord. Ivar Nilsson tror att det även kommer drabba honom, men är ändå försiktigt positiv.

- Det är svårt att veta hur det kommer bli, för julbordsruschen har ju inte börjat riktigt än. Det brukar ju öka och öka och sen blir det ett crescendo strax före jul.

Grönkål i stället för isbergssallad

För Tångagård är läget ändå inte lika prekärt, eftersom det bara är en mindre del av kålen som går till restauranger. Merparten säljer de till butikskedjorna.

- Grönkål har blivit en vara som konsumeras stora delar av året, det är mycket i pajer och smoothies och sådär. Sen är säsongen lång, från juli till februari. Den har faktiskt börjat konkurrera med isbergssalladen. Och vi tror att folk ändå kommer vilja ha grönkål på julbordet!

Hoppas på butikskedjorna

Grönsaksmästarna Nordic AB, som startade 1999, är en av de större aktörerna i branschen. De hanterar produkter från ett hundratal odlare.

Victor Tadic, marknadsansvarig hos Grönsaksmästarna, är medveten om problemen för deras odlare, som upplever en minskad försäljning över hela linjen. När det gäller grönkålen så går dock en mindre andel av odlarnas totala volym till restaurang och en betydligt större del till detaljhandeln.

- Vi hoppas att den tappade försäljningen på restaurang till viss del ska kompenseras av en ökning ute i butik då fler kommer att äta sin mat hemma. Trots att det blir färre julbord ute i år hoppas vi att grönkålen fortfarande kommer att vara en populär kål för hushållen i vinter, säger han.

- Om det blir en dålig försäljning i december hoppas vi på en mild vinter, så att grönkålen kan fortsätta stå kvar på fältet för att skördas i början av nästa år.

LÄS MER: Söker nya köpare efter coronadrabbad pumpaförsäljning

LÄS MER: Utökat coronastöd till enskilda firmor