Böndernas moteld: ”Visar upp kärleken till djuren”

Under #viärarla på Instagram har svenska bönder delat med sig av bilder från sina gårdar för att visa en annan verklighet än den som visats upp i Uppdrag Granskning. LRF Ungdomens ordförande Emilia Astrenius Widerström tycker att det är helt rätt väg att gå.

LRF Ungdomens Emilia Astrenius Widerström tycker att det är bra att många bönder valt att ge en mer nyanserad bild till konsumenterna.
LRF Ungdomens Emilia Astrenius Widerström tycker att det är bra att många bönder valt att ge en mer nyanserad bild till konsumenterna. FOTO: TOBIAS ANDERSSON

Hur tycker du att branschen har hanterat debatten efter UG:s program? 

– Det som jag framförallt har sett från min bubbla och det som har stått ut är alla bönder som valt att visa en mer positiv sida av allting. De har inte pratat om gården i programmet utan i stället visat upp sin egen djurhållning och kärleken till djuren. Det tycker jag är ett jättebra exempel på hur man ska hantera frågan, säger Emilia Astrenius Widerström. 

Varför tycker du det?

– När man i stället för att diskutera en enskild gård väljer att vara stolt över sin egen produktion och vågar visa upp sin egen gård, trots att det kan vara tufft efter ett sådant program, då ger man en mer nyanserad bild till konsumenterna.  

Inom en yngre generation är det ju betydligt färre som känner en lantbrukare i dag än tidigare, vilka utmaningar tror du att detta innebär för framtiden?

– Jag tror att vi måste ta hårdare tag när det kommer till att förklarar hur produktionen går till för konsumenten. Annars kommer det vara någon annan som berätta hur det går till och det vill vi inte, det är vi som är experterna och därför är det vi som ska berätta och jag tycker att vi är skyldiga att hjälpa konsumenterna i deras kunskapsresa.  

Hur tycker du att lantbrukarna ska göra för att nå en yngre generation?

– Jag tror att sociala medier är ett bra alternativ, som Facebook och kanske framförallt Instagram, där många lantbrukare redan är aktiva. Men jag tycker också att det är konstigt att vi inte är mer på Youtube. Där finns en ännu yngre målgrupp och där skulle vi behöva finnas med mer. Dessutom tror jag att initiativ som ”Farmer time” och ”Bonden i skolan” är viktiga. Vi måste börja rikta oss mot yngre för att få med hela storyn. 

Du ska själv snart ta över en stor mjölkgård, hur viktigt är allmänhetens syn på svensk mjölkproduktion för dig?

– Det är jätteviktigt. Det är klart att jag vill känna att konsumenterna har tilltro till de produkterna jag tillverkar i framtiden och inser att jag inte gör det endast för vinstsyfte. Jag tror att man lätt tar sådana här program lite personligt eftersom det känns som om att ens livsverk blir kritiserat trots att man vet att man älskar sina djur och vill leverera en hållbar produkt. 

Vad tar du med dig efter den här debatten?

– Jag tror sensmoralen är att vi inte får bli rädda när sådant här händer och stänga ute allmänheten utan i stället öppna upp ännu mer.

Moteld på sociala medier

Under #viararla har ett stort antal svenska bönder slutit upp med bilder och filmer som visar den egna verksamheten från insidan. På Instagram trendar just nu en annan verklighet än den som skildrades i Uppdrag gransknings uppmärksammade program.

Det svämmar över av inlägg under hashtaggen #viärarla.
Det svämmar över av inlägg under hashtaggen #viärarla.
Ett stort antal bönder har valt att visa upp sin verklighet på sociala medier, efter det uppmärksammade programmet.
Ett stort antal bönder har valt att visa upp sin verklighet på sociala medier, efter det uppmärksammade programmet.
Bloggaren och lantbrukaren Lina Sjöberg bakom kontot Pigan Lina.
Bloggaren och lantbrukaren Lina Sjöberg bakom kontot Pigan Lina.
Bondelyckan är ett av många konton som visar upp den egna djurhållningen på Instagram.
Bondelyckan är ett av många konton som visar upp den egna djurhållningen på Instagram.
Paulina West bakom kontot "Mitt liv som bonde".
Paulina West bakom kontot "Mitt liv som bonde".