Investeringsguru tror starkt på timmer

Timmer kommer att fortsätta att öka i värde stabilt under lång tid, till skillnad från exempelvis amerikanska börsaktier. Det spår en amerikansk storinvesterare.

FOTO: ISTOCK

Jeremy Grantham, grundare till USA-baserade investeringsjätten GMO har tidigare förutspått både dotcom-bubblan och 2008 års finanskris. Grantham avråder från placeringar på den amerikanska börsen. Däremot tror han starkt på timmer.

Stiger 4,8 procent årligen

Priserna för timmer kommer att stiga med 4,8 procent per år, de kommande sju åren, spår han, enligt Nicholas Ardy, krönikör på Investmentu.com. Samtidigt spår han att amerikanska storaktier kommer att sjunka med 4,6 procent under samma period. Det innebär att priset på timmer överträffar amerikanska aktiemarknader med 9,4 procent per år. Vidare anser Grantham att timmer är den ”perfekta investeringen för alla med en tidshorisont på 20 år eller mer".

Flera fördelar

Fördelarna med timmer är flera, framhåller han. Det finns ett växande, underliggande värde. Till skillnad från exempelvis grödor behöver avverkning inte ske varje år. Därför kan man vänta med att avverka tills priserna är de rätta. Slutligen så är skog en globalt minskande resurs, samtidigt som efterfrågan ökar starkt, bland annat från stora ekonomier som Kina.

Historiskt bra investering

Även historiskt har timmer varit en bra investering, som under de senaste 100-åren gått bättre än akteindex som S&P 500. Värdeökningen på timmer har varit stabil och motsvarar en investering där 10 000 kronors ökar till 1,6 miljoner kronor i värde, mellan 1971 och 2010.

LÄS OCKSÅ: Södra och Mellanskog höjer inköpspriserna