Italienska brandflygplanen åter till Sverige

Under måndagen begärde MSB att de italienska brandflygplanen återigen ska få bekämpa skogsbränderna i Sverige. Från och med onsdag kommer planen sannolikt att kunna sättas in.

FOTO: IBL

MSB valde på måndagen att återigen kalla in de italienska brandflygplanen. På onsdag väntas de landa i Örebro.

– Vi hoppas att de kommer att vara brukbara redan under onsdag eftermiddag, säger Jakob Wernerman, operativ chef på MSB, till Sveriges Radio P4 Dalarna.

Flygplanen är av typen Canadair CL-415 och klarar att skopa över 6 000 liter vatten som kan släppas över brandhärdarna. Under helgen flögs sex helikoptrar in från Norge för att delta i brandbekämpningen.

Åtta dagars bekämpning

I åtta dagar kommer planen att få vara i Sverige, men det är inte bestämt till vilka bränder planen ska användas. Idag pågår, eller har pågått, bränder i samtliga utom tre län. Enligt SMHI är brandrisken hög eller mycket hög överallt i Sverige, där dock delar av Dalarna och Härjedalen, samt norra Lapplandsfjällen har lägre brandrisk.

Flera allvarliga bränder

Fyra viktiga meddelanden, vma, har sänts från myndigheterna om bränder som kräver särskild uppmärksamhet. Det är de pågåenden bränderna i Pålgård och Bispgården i Ragunda kommun, i Jämtlands län, samt bränderna i Enskogen och Ljusdals kommun, i Gävleborgs län, och bränderna i Ängra och Ljusdals kommun, i Gävleborgs län, samt branden i Trängslet, i Dalarnas län. Under gårdagen skedde evakueringar av bostäder i Ängra i Ljusdals kommun. Stora problem har även uppstått vid en skogsbrand vid Trängslets skjutfält norr om Älvdalen, där det finns ammunition från övningsskjutning som riskerar att explodera.

LÄS OCKSÅ: Italienska vattenbombare lastar 6 200 liter vatten