Ja till Ikeas bygge på Norges bästa matjord

Ikea får ja från den nya koalitionsregeringen att bebygga sju av Norges bästa åkerjordar. Matjorden ska flyttas så att varuhusbygget inte minskar landets spannmålsodling, säger lantbruksminister Sylvi Listhaug, fremskrittspartiet.

Ikea vill bygga varuhus i Vestby, fyra mil söder om Oslo. Men "flatbygdene på Østlandet" är Norges kornbod, med landets bästa åkerjord. En årslång, hård strid har pågått mellan å ena sidans lust till kommunal expansion och Ikeas marknadsintressen å andra sidans önskan om att värna god åkerjord och lokala handlare.

Segrare blev Ikea sedan den norska regeringens lantbruksminister Sylvi Listhaug (frp) och kommunal- och moderniseringsminister Jan Tore Sanner (h) sagt ja till byggplanerna. Ett villkor blir troligen att spannmålsarealer motsvarande produktionen på de sju varuhushektaren återskapas på annan plats i Vestby kommun. Vice ordförande Øyvind Kjølberg i Vestby landbrukslag (LRF) är upprörd över beskedet.

– Det är rätt och slätt sorgligt. Det är en signal om att odlad mark inte är värt något annat än en byggarbetsplats, säger Øyvind Kjølberg och anser att beslutet kan bli ett farligt prejudikat för liknande fall.