”Jag känner mig aldrig rädd att gå ut på jobb”

Solen skiner obevekligt och markberedningen står still men i Björklinge utanför Uppsala hugger, avbarkar och sågar avverkningsmaskinerna timmer med hög precision. I kepsskärmens skugga följer brandvakten vaksamt arbetet. Har man god skogskännedom och gör en bra riskbedömning behöver man inte vara orolig, säger bröderna Persson från underentreprenören NA Jonson.

Brandvakten Ludwig Brinkmann följer noggrant avverkningen och kollar av området både under arbetet och efteråt.
Brandvakten Ludwig Brinkmann följer noggrant avverkningen och kollar av området både under arbetet och efteråt. FOTO: STAFFAN CLAESSON

– Jag tycker inte att man ska skrika sig hes men torkan är extrem och man vill inte vara den som startar en brand. Nu kör vi maskiner utan metallband och det minskar brandrisken med 70-80 procent, säger Glenn Persson.

Inget arbete utan brandvakt

Rishögarna ligger tätt och doften av nyavverkad skog sprider sig. Tack vare att skogen i Björklinge stått ogallrad har marken inte bränts så hårt. Men inget arbete sker utan brandvakt.

– Vi vill ju arbeta och maskiner som står stilla kostar mycket pengar. Att skogen är tät här har minskat brandrisken men man måste vara extra vaksam och vi har ju brandvakten som följer efter och håller koll.

Vissa fördelar när marken är torr

Vid sidan av hygget ligger timmer som ska hämtas med timmerbil travade. Trots risk finns det en hel del fördelar med att avverka när marken är torr.

– Det blir mindre spårbildning och skador på vägarna än om marken är blöt. Dessutom är det lättare att komma fram med maskiner och göra åkeravlägg, säger Glenn Persson.

Större medvetenhet idag

I dag är båda bröderna ute och arbetar i Björklinge. Att vara två tycker både Glenn och Eddie känns tryggt.

– 2012 var jag ensam ute i skogen och plötsligt fick jag syn på en rökpelare bakom mig. Då tänkte jag - fan hur ska det här gå. Jag var snabb och lyckades släcka med vattendunk. Efteråt ringde jag 112, men då ville ingen komma. I dag hade de kommit på stört. Så det finns en annan medvetenhet och beredskap i dag, säger Eddie Persson.

”Nu är man aldrig rädd ute på jobb”

I efterdyningarna av den stora branden i Västmanland 2014 har räddningstjänst och myndigheter tagit fram nya riktlinjer för brandsäkerhet. Förutom rätt utrustning är samråd och samarbete en viktig del i det förebyggande arbetet.

– Vi stämmer av med Mellanskog dagligen och får bra information så jag känner mig aldrig rädd att gå ut på jobb. Vi får också bra utbildning i säkerhet, men visst, det en sak att ha teoretisk kunskap och en annan att ha praktisk erfarenhet. Det krävs vana och praktik för att få god skogskännedom och bli säkrare på att riskbedöma, säger Glenn Persson.

Bättre dialog men oklart ansvar

Jakob Börjesson, skogsvårdsledare på Mellanskog håller med om att dialogen med entreprenören fungerar bra men kan inte påstå att ansvaret är glasklart.

– Är man ute och jobbar har man ett personligt ansvar och vi har allihop ett gemensamt ansvar. Men händer det något är det Mellanskog som får bära hundhuvudet. Det behövs absolut tydligare regler kring ansvar och det är viktigt att jobba med det i hela branschen.

Viktigt att gå ut i verkligheten

Flera skogsbolag har stoppat planerat arbete och försiktighet är viktigt, men att vara för alarmistisk tycker Eddie Persson är onödigt.

– Efter Salabranden i juni stirrar sig alla blinda på brandappen och den har ju visat brandrisk 5E ända sen i maj. Det är minst lika viktigt att gå ut i verkligheten för det ser väldigt olika ut i markerna. I den här skogen kan vi arbeta, men några hundra meter bort är det torrt som fnöske. Där skulle vi aldrig arbeta i dag.

Svårare att planera i oberäkneligt klimat

Den blöta vintern och torra våren och sommaren har inneburit många utmaningar. När arbetet förskjuts blir många drabbade och Jakob Börjesson säger att ett mer oförutsägbart väder gör arbetet svårplanerat.

– Jag kan tänka mig att skogsarbetet blir mer oberäkneligt när klimatet förändras. Det får konsekvenser. Sena eller uteblivna leveranser påverkar hela kedjan - industrin, sågverken och lastbilschaufförerna som hämtar timmer. Om sågverket till exempel inte får timmer kan det leda till varsel.

Känner ingen stress över torkan

Hos nyblivne skogsägaren Tommy Stålhandske märks ingen särskild stress över det torra vädret.

Han står på en stubbe ute på hygget och följer nyfiket den knallröda avverkningsmaskinen. Tillsammans med sin son köpte han en gård med hundra hektar tillhörande skog i december förra året.

– Jag har haft tur och förskonats den värsta torkan. Bemötandet från Mellanskog har varit jättebra och jag är ju intresserad så jag åker ut och pratar med entreprenören emellanåt. Det är mycket man kan lära sig. Nu jag ser fram emot att ta med fikakorgen med mina barnbarn och sätta nya plantor - det som kommer att bli deras framtid.

LÄS MER: Hultqvist vill se över hur skogsbränder hanteras