”Jag vill ha fötterna i myllan”

Det måste till regelförenklingar för lantbruket, ökad livsmedelsberedskap och en sänkt reduktionsplikt. Det är några av de frågor som Kristdemokraterna prioriterar inför höstens val. I detta avsnitt av Lantbrukspoddens valspecial möter vi Kristdemokraternas landsbygdspolitiska talesperson Magnus Oscarsson.

Magnus Oscarsson (Kd), debatt i riksdagen om kostnadskrisen för lantbruket.
Magnus Oscarsson (Kd), debatt i riksdagen om kostnadskrisen för lantbruket.

Magnus Oscarsson (kd) har suttit i riksdagen sedan 2014. Men fötterna vill han ha kvar i myllan på den östgötska landsbygden. Som femte generationen driver han familjegården utanför Ödeshög vidare med skogsbruk och betesmarker.

– Jag tycker att det viktigt att fortsätta driva något som andra byggt upp före mig. När man bor som jag gör kan man också höra i sin omgivning vad som händer och vilka frågor som är viktiga, säger Magnus Oscarsson,

Inför höstens riksdagsval är ökad lönsamhet och bättre livsmedelsberedskap några av de frågor han ser som viktigast att driva för att förbättra förutsättningarna för de gröna näringarna.

Han vill också se en översyn av jaktlagen och miljöbalken och en sänkning av reduktionsplikten, från dagens 30,5 procent som riksdagen beslutat om, till 14 procent.

– Vi i Kristdemokraterna var med på det beslutet, absolut. Men det blev inte bra, då är vi inte sämre än att vi kan säga att det blev fel, det blev dyrare än vad vi trodde och då får vi göra om och göra rätt, säger han.

För Kristdemokraterna är också frågan om regelförenklingar prioriterad.

– Jag mötte en lantbrukare på en bondefrukost för en tid sedan. ”Magnus”, sa han, ”Var enda morgon när jag vaknar funderar jag på vilken regel jag kommer att bryta mot idag”, så kan det inte vara, säger Magnus Oscarsson.

LÄS MER: Här hittar du alla valpoddar

LÄS MER: Här hittar du alla avsnitt av Lantbrukspodden