Jägare sköt varg - trodde det var en räv

En jägare som sköt en varg i Skåne förklarade att han trodde att vargen var en räv. Den skjutna vargen kan vara den så kallade Snapphanen som har lett till att djurägare uppmanats att se över sina stängsel i nordvästra Skåne.

Arkivbild.
Arkivbild. FOTO: ISTOCK

Under torsdagen hittades en död varg i Osby kommun, i Skåne, uppger polisen på sin hemsida. Ett samtal inkom till polisen vid tiotiden, om att en jägare hade skjutit en varg vid annan jakt.

Transporteras till Stockholm

Av polisens hemsida framgår att en 36-årig man hade suttit på pass vid ett kalhygge i Lönsboda, vid den första dagen för bock- och rådjursjakt. Vid niotiden sköt jägaren en varg. Han förklarade detta med att han trodde vargen var en räv och det senare djuret är tillåtet att jaga.

Vapnet beslagtogs

Efter detta skickades polis till platsen, som spärrade av området och jägarens gevär beslagtogs, uppger polisen.

– Det enda jag kan berätta egentligen är att det är en äldre varg av hankön. Vi har tagit med oss vargen för den ska till Statens veterinärmedicinska anstalt, säger Nils Carlsson, rovdjurshandläggare på Länsstyrelsen i Skåne till Sveriges Radio P4 Skåne.

Kan vara Snapphanen

Det är ännu inte klarlagt ifall den skjutna vargen kan ha varit den så kallade Snapphanen, som har befunnit sig i fem års tid i Kronoberg och Skåne och som Land Lantbruk tidigare har skrivit om. Jägaren är misstänkt för grovt brott mot jaktlagstiftelsen.

LÄS OCKSÅ: Fjärde beslutet om skyddsjakt mot lodjur