John Widegren ny landsbygdspolitisk talesperson för Moderaterna

John Widegren är moderaternas nye talesperson för landsbygdspolitiska frågor. Han är lantbrukare, med fötterna i den östgötska myllan.

John Widegren, Moderaternas nye landsbygdspolitiske talesperson, är köttbonde från Östergötland.
John Widegren, Moderaternas nye landsbygdspolitiske talesperson, är köttbonde från Östergötland. FOTO: MARIE HENNINGSSON

I höstas valdes Andréas Norlén till ny talman i riksdagen. Därmed fick John Widegren, 39-årig lantbrukare från Sättra gård, Ödeshög, ta klivet in i riksdagen.

Förra veckan utsågs han till ledamot av miljö- och jordbruksutskottet. Moderaterna har tre ledamöter i miljö- och jordbruksutskottet. Förutom John Widegren är det Betty Malmberg och Jessica Rosencrantz.

Landsbygdspolitisk talesperson

Samtidigt som John Widegren blev ledamot av utskottet utsågs han även till landsbygdspolitisk talesperson för moderaterna. Moderaterna har bestämt att en ledamot ska ha ansvaret för landsbygdsfrågor, en annan för miljö- och klimat.

Ansvaret för klimat- och miljöfrågorna kommer Jessica Rosencrantz att ha.

– Det är så tunga frågor att vi vill dela på ansvaret för dem. Jag är verkligen taggad att jobba med jord, skog, fiske och landsbygd. Det känns som att komma hem. Att en riktig bonde har uppdraget anser jag ger oss trovärdighet, säger John Widegren.

LÄS MER: LRF gläds åt krisstöd i M-budget

John Widegren är uppväxt på en gård och han är utbildad lantmästare. Nu driver han och hans fru Sarah köttproduktion med 160 dikor, totalt 450 betesdjur, i Ödeshögs kommun, Östergötland.

Äganderätt grunden

Moderaterna har på senare år jobbat mer med landsbygdsfrågor än vad man gjort tidigare. Det är inte längesedan som partiets dåvarande partiledare Fredrik Reinfeldt till exempel ställde sig kallsinnig till en livsmedelsstrategi. Men nu låter det annorlunda.

– Moderaterna har på senare år fått till en bra landsbygdspolitik där äganderätten är grunden, vilket är viktigt för mig, säger John Widegren.

Förverkliga livsmedelsstrategin

Den närmaste tiden har han som mål att trycka på för att livsmedelsstrategin ska bli verklighet.

– Strategin är tagen men vi har inte sett att det blivit verkstad av den än. Lönsamheten är A och O för den de gröna näringarna om de ska kunna bli den en viktig del i omställningen till fossilfritt samhälle, säger John Widegren.