Kalla fakta fick dem att isolera sig

Ridhuset är en plats där många ryttare tillbringar långa dagar under vintern. Trots det är byggnaderna ofta oisolerade och kalla.

Ridhuset på Grevlunda gård, strax utanför Kivik på skånska Österlen, byggdes 2001 då framgångsrika hoppryttarna Lisen Bratt Fredricson och Peder Fredricson köpte gården för att flytta dit med sin hästverksamhet. Det mäter 70 x 30 meter och var tidigare oisolerat med stora ljusinsläpp från alla sidor.

Detta trots att tidigare landslagstränaren Jana Wannius rådde makarna att isolera ridhuset från början.

– Han sa att annars kommer vi att ångra oss när vi blir 40. Nu är Peder 41 och jag fyller 38, ler Lisen Bratt Fredricson när hon visar runt på byggarbetsplatsen.

Det var någon gång under förra vintern som hon fick nog. En svinkall morgon kom hon ner till ridhuset och blev gråtfärdig inför tanken att tillbringa en hel dag på hästryggen i kylan.

– Ridningen blir inte bra när man sitter med tjocka vantar och stövlar på sig. Och jag tror att man måste må bra för att kunna prestera och göra bra beslut med hästarna, säger Lisen Bratt Fredricson som också har flera anställda och deras arbetsmiljö att tänka på.

Planeringen inför isoleringen började med att samla in tips och idéer via sociala medier. Utifrån tre offerter valdes till slut ett skånskt byggföretag med stor erfarenhet av ridsportsanläggningar. Att ägaren Mats Mårtensson uttryckte viss tvekan inför att isolera en befintlig byggnad, upplevde Lisen Bratt Fredricson som ett plus.

– Jag tyckte att det var skönt att han var lite orolig inför uppgiften, att han tänkte på det här med fukten.

Tillsammans diskuterade makarna Fredricson och Mats Mårtensson olika alternativ där kraven var god kvalitet samtidigt som kostnaderna inte fick sticka iväg allt för mycket. Till slut föll valet på att lägga en vindduk mot plåttaket, för att sedan regla upp en luftspalt och isolera med 100 millimeter tjocka skivor av cellplast. Skivorna är spontade för att förhindra köldbryggor.

– Skulle det bli kondens hamnar det på dukens ovansida och rinner direkt ut. Skulle det ändå bli kondens på insidan – vilket vi inte hoppas – har de valt ett värmesystem som cirkulerar luften, förklarar Mats Mårtensson.

För värme blir det också i ridhuset, nu när det är isolerat. Även det var en djungel av val, där olika former av pannor samt bergvärme fanns bland alternativen.

– Men det får inte vara något som måste skötas hela tiden. Det måste sköta sig självt, säger Lisen Bratt Fredricson.

Efter att ha sökt alternativ över hela landet fann hon till slut ett lokalt företag i Kivik som kommer att installera två luftvärmepumpar som med hjälp av två stora fläktar i taket kommer att trycka ner värmen i ridhuset. Det hindrar värme från att samlas under taket och kan till och med göra så att befintlig värme kan återvinnas utan att pumparna på utsidan behöver gå igång. Även vid 15 minusgrader ska systemet kunna hålla åtta plusgrader i ridhuset, till en kostnad av omkring 20 kronor per timme och kanske hälften vid mer normala temperaturer.

I samband med arbetena har makarna Fredricson också valt att byta belysning och slänga ut de gamla lysrören till förmån för fyra rader LED-belysning. Något Lisen Bratt Fredricson hoppas ska löna sig i slutänden.

– Många lampor är billigare att sätta upp men de är fyra gånger så dyra i drift, säger hon.

Totalt kommer isoleringen av ridhuset att kosta omkring 1,5 miljoner kronor, mycket på grund av ridhusets storlek. En stor summa som makarna hoppas kommer att löna sig, även om det kommer att vara svårt att spåra i bokslutet.

– Hade vi inte haft ett vinstdrivande företag hade vi inte gjort det. Men vi ser det som en investering i företaget, dels för att vi och hästarna mår bättre, dels för att vi ska kunna ta dit kunder, säger Peder Fredricson.

 

undefined