Kampen för att rädda den svenska maten – allt du måste veta om nya kampanjen

Finansminister Magdalena Andersson (S) fick i dag, torsdag, ta emot de cirka 43 000 namnunderskrifterna för LRF:s upprop "Rädda den svenska maten", startad av LRF för drygt två veckor sedan.

Finansminister Magdalena Andersson (S) tog idag emot LRF:s namninsamling "Rädda den svenska maten" av LRF:s förbundsordförande Palle Borgström.
Finansminister Magdalena Andersson (S) tog idag emot LRF:s namninsamling "Rädda den svenska maten" av LRF:s förbundsordförande Palle Borgström. FOTO: GUNILLA ANDER

– Så många namnunderskrifter på så kort tid visar uppskattningen för svenskproducerad mat, sa finansministern Magdalena Andersson när hon tog emot underskrifterna av LRF:s förbundsordförande Palle Borgström.

Ministern lovade att ta med sig detta in i slutförhandlingen av höstbudgeten som just nu pågår mellan regeringen och Centerpartiet och Liberalerna. Den 21 september lämnas budgetpropositionen för 2021 till riksdagen.

LRF har under några veckor ökat trycket på politikerna, bland annat genom namninsamlingen, men också genom att träffa politiker, som till exempel finansministern Magdalena Andersson (S) och landsbygdsministern Jennie Nilsson (S).

Halv miljard i riskzonen

Vad namninsamlingen främst handlar om är den halv miljard kronor som svenska lantbrukare riskerar att förlora när den svenska regeringen inte tänker kompensera för den nedförhandlade EU-budgeten - där Sverige fick en rabatt på 11 miljarder kronor.

– När Stefan Löfven jobbade för att öka rabatten på Sveriges medlemsavgift till EU sa man att det gav regeringen möjlighet att skjuta till pengar i Sverige. Men den känsla vi har är att det inte finns någon avsikt från regeringen att göra det, säger Palle Borgström, LRFs förbundsordförande.

Ingen kompensering för minskad pott

LRF varnade redan i november förra året för konsekvenserna av den svenska förhandlingslinjen kring EU:s budget och jordbrukspolitik. Många länder såg om sina hus i förhandlingarna och krävde extra tilldelningar till sina landsbygdsprogram som kompensation för generella besparingar i EU-budgeten.

LRF om konsekvenserna av minskad budget:

- Livsmedel producerad i Sverige blir dyrare. Hushållens procentuella utgift för mat har halverats tack vare EU:s jordbrukspolitik.

- Jordbruket kan inte fortsätta att utveckla sitt miljö- och klimatarbete.

- Svensk matproduktion kommer att minska. Regeringar i andra EU-länder väljer att prioritera sin landsbygd och sina lantbrukare. När inte den svenska regeringen gör det förlorar det svenska lantbruket i konkurrenskraft.

- 2017 tog Sveriges regering och riksdag en nationell livsmedelsstrategi som blir omöjlig att uppfylla.

LÄS MER: Lena Johansson: ”Varför visar politikerna inget intresse för närodlat?”