Kan bönderna avgöra valet?

Kan landsbygdsväljarna avgöra riksdagsvalet och finns det ens något man kan kalla landsbygdsväljare? Det och mycket mer diskuterar ATLs ledarskribenter Tord Karlsson och Edvard Hollertz med Land Lantbruks politiska chefredaktör Lena Johansson i Lantbrukspoddens valspecial.

Vad betyder lantbruksväljarna för riksdagsvalets slutresultat? Det samtalar Lena Johansson, Edvard Hollertz och Tord Karlsson om i Lantbrukspoddens valspecial.
Vad betyder lantbruksväljarna för riksdagsvalets slutresultat? Det samtalar Lena Johansson, Edvard Hollertz och Tord Karlsson om i Lantbrukspoddens valspecial. FOTO: DAVID LARSSON

Valresultatet ser ut att bli mycket jämnt. Det gäller att få över så många väljare som möjligt på sin sida. Kanske är det därför fler och fler partier riktar sig till lantbruks- och landsbygdsväljarna.

– Just nu verkar det vara så jämnt mellan partierna att slutresultatet kanske avgörs av några tusen röster, säger Tord Karlsson.

– Samtidigt har allt fler partier börjat intressera sig för jordbruksfrågorna den senaste tiden, flikar Edvard Hollertz in.

Är partiernas plötsliga fokus på lantbruks- och landsbygdsfrågor bara en taktik för att vinna röster från nya grupper? Eller kan vi hoppas på att intresset håller i sig även efter valdagen?

– Det är i alla fall tydligt att intresset för beredskap och livsmedelsförsörjning ökat under våren, säger Lena Johansson. Och det borde ju göra att alla börjar fundera på hur de ska få mat även i framtiden.

LÄS MER: Här hittar du alla valpoddar

LÄS MER: Här hittar du alla avsnitt av Lantbrukspodden