Karl Hedin på jakt – efter upprättelse

undefined

Intresset är stort även i Främmestad när Karl Hedin kommer på besök. Drygt 200 personer har betalat en hundralapp var i entré för att lyssna på föredraget.
Intresset är stort även i Främmestad när Karl Hedin kommer på besök. Drygt 200 personer har betalat en hundralapp var i entré för att lyssna på föredraget. FOTO: DANIEL STRANDROTH

Bilderna på en fångklädd Karl Hedin med handfängsel kablades ut i kvällspressen i samband med häktningen i oktober förra året. Lokal media var snabb med att namnpublicera inte bara honom utan även en av de medmisstänkta.

När Karl Hedin tio månader senare är på väg att avsluta sin föreläsningsturné i bygdegårdar runt om i landet är det just detaljerna kring hans frihetsberövande som fångar åhörarna mest.

Hölls i fyllecell

– Jag och de andra hölls i fylleceller och jag har fortfarande inte förstått varför. Madrass på golvet, ingen kudde, ingen möjlighet att släcka lampan och en vakt som tittade till mig varje timma. Jag sov inget de två första dygnen, berättar han.

Efter två häktningsförhandlingar och isolerad i totalt 31 dygn släpptes han. Förnedrad och kränkt.

”Straffas för mina åsikter”

– I första hand för att jag vet att jag inte har gjort det som påstås. Sedan har jag förstås funderat varje dag på varför och hittar ingen annan förklaring än att jag straffas för mina åsikter, säger Karl Hedin.

Med början 2011 har Karl Hedin, ägare till skogsindustrikoncernen med samma namn, varit en skarp röst i debatten om vargförvaltning, äganderätt i skogen, strandskydd och nyckelbiotop. Han har skrivit böcker, föreläst och låtit sig intervjuas.

Det är en bister Karl Hedin som ger sin version av den rättsprocess som startade i oktober förra året, men som har sin upprinnelse flera år bakåt i tiden när han gav sig in i den infekterade vargdebatten.
Det är en bister Karl Hedin som ger sin version av den rättsprocess som startade i oktober förra året, men som har sin upprinnelse flera år bakåt i tiden när han gav sig in i den infekterade vargdebatten. FOTO: DANIEL STRANDROTH

Skrev om liknande process

För snart fyra år sedan kom boken "Jakten på jägarna" där poliser, åklagare och tjänstemän på länsstyrelsen exponerades med anledning av det så kallade Lillhärdalsfallet som påminner mycket om den rättsprocess i vilken Karl Hedin själv nu hamnat.

Enligt två av varandra oberoende källor började polisen att spana på Karl Hedin redan 2016. Sommaren 2018 inleddes telefonavlyssning och vid gripandet beslagtogs alla familjens datorer, telefoner och hans vapen. Polisen har fortfarande kvar vapnen.

Bristfällig utskrift av avlyssning

Hustrun till en av de medmisstänkta blev polisens ingångskälla. Det var tack vare hennes uppgifter som avlyssningen beviljades och det var genom avlyssningen som Karl Hedin och övriga misstänkta häktades. Men polisens utskrift av inspelningarna har visat sig vara bristfällig.

– Man fejkade bevisen! Jag har begärt ut ljudfilerna, men har fortfarande inte fått höra dem. Nu är jag rädd för att de ska förstöras i samband med att utredningen läggs ned, säger han.

På bokbordet vid entrén finns att köpa de fyra böcker som Karl Hedin varit med om att skriva. Tre av dem har sin utgångspunkt i vargförvaltningen medan den fjärde handlar om äganderätten i skogen.
På bokbordet vid entrén finns att köpa de fyra böcker som Karl Hedin varit med om att skriva. Tre av dem har sin utgångspunkt i vargförvaltningen medan den fjärde handlar om äganderätten i skogen. FOTO: DANIEL STRANDROTH

Vittne tog tillbaka allt

För han är övertygad om att så blir fallet. Redan i februari tog huvudvittnet tillbaka sina uppgifter och har senare offentliggjort ett långt brev där hon förklarar sig.

Föredraget i Främmestads bygdegård är nummer 42 i ordningen sedan frisläppandet och lockar 210 personer. Karl Hedin talar oavbrutet i 2,5 timmar och sedan följer frågestund. Det är jaktkretsen som arrangerar.

Börjar med äganderätt

Det börjar med äganderätt och övergår i vargförvaltning och slutligen i hans eget rättsfall. Karl Hedin har lätt att locka till skratt och frågar bland annat hur många av åhörarna som någon gång suttit i fyllecell. Några höjer försiktigt sina händer.

– Det var inte många. Sunne har rekordet, där var det 14 stycken...

Snart klar med föredragen

Karl Hedin tar inget betalt. Men nu blir det bara ytterligare tre föredrag och han tror sig ha fått tacka nej till 20–30 förfrågningar eftersom tiden inte räcker till.

Utifrån anteckningar gjorda under häktningsförhandlingarna redovisar Karl Hedin det avlyssnade samtalet som fick honom frihetsberövad. De delar som polisen ansåg vara ohörbara visade sig i efterhand vara lyssningsbara och innehållet talar för Karl Hedins version.
Utifrån anteckningar gjorda under häktningsförhandlingarna redovisar Karl Hedin det avlyssnade samtalet som fick honom frihetsberövad. De delar som polisen ansåg vara ohörbara visade sig i efterhand vara lyssningsbara och innehållet talar för Karl Hedins version. FOTO: DANIEL STRANDROTH

Redan medan han satt häktad skapades Facebookgruppen "Vi som stödjer Karl Hedin". Den har i dag nästan 28 000 följare och har blivit ett allmänt forum för landsbygdsfrågor.

Affärerna påverkas inte

– Det känns fantastiskt, tänk dig själv. Jag känner inte ens kvinnan som startade gruppen. Men den har gett mig en chans att göra min röst hörd, säger Karl Hedin.

AB Karl Hedin har inte påverkats av det inträffade. Tvärtom gick koncernen förra året med över en halv miljard kronor i vinst och Karl Hedin själv gjorde ett aktieägaruttag på 100 miljoner kronor med den skämtsamma kommentaren att han "måste få ihop till begravningen".

Vill se ett tjänstemannaansvar

I maj kom boken "Maktmissbruket", som handlar om fallet, och Karl Hedin har lovat sig själv att så långt det är möjligt gå till botten med det han kallar ett rättsövergrepp. Att engagera sig i politiken lockar däremot inte.

– Men jag pratar med politikerna och många av dem är medvetna om att riksdagen har tappat makten till tjänstemän i olika förvaltningar. Början på lösningen måste vara att återinföra tjänstemannaansvaret, menar Karl Hedin.